Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Sauli pārņēmusi negaidīta «apātija»

Zemei tuvākās zvaigznes Saules aktivitāte ir zemākā gadsimta laikā, novērojuši britu astronomi. Jaunākie lielā spīdekļa attēli liecina, ka uz tā nav parasti vērojamo plankumu un tikai dažreiz notiek uzliesmojumi, vēsta BBC.

Parasti Saule ir pakļauta 11 gadu ilgam aktivitātes ciklam. Tā aktīvākajā punktā Saules atmosfērā norisinās bieži uzliesmojumi un tiek izmesti planētu lieluma gāzu mākoņi.

Pagājušajā gadā tika prognozēts, ka pēc neliela aktivitātes krituma Saule atkal uzkarsīs, tomēr tagad solāro vēju spiediens ir zemākais 50 gadu laikā, Saules radioaktīvo izmešu līmenis ir zemākais pēdējo 55 gadu laikā, bet plankumu aktivitāte ir zemākā pēdējā gadsimta laikā. Zinātniekiem nav skaidrs, kādēļ tā notiek un kad Saules aktivitāte palielināsies.

XVII gadsimtā aizsākās līdzīgs Saules aktivitātes rimums, kas izraisīja "mini ledus laikmetu", tādēļ daļa zinātnieku uzskata, ka arī šoreiz tas var atkārtoties, tādējādi mazinot klimata izmaiņu radītos draudus. Citi apgalvo, ka Saules aktivitātes kritums novērojams jau kopš 1985.gada, tomēr gaisa temperatūra uz zemes turpina pieaugt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits