Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Seula paziņo, ka Ziemeļkoreja vēlas pilnīgu kodolatbruņošanos

Ziemeļkorea esot izteikusi vēlmi pilnībā atbrīvoties no kodolieročiem Korejas pussalā, turklāt pat bez tādiem priekšnosacījumiem kā ASV kontingenta izvešana no Dienvidkorejas - vismaz tā paziņojis Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins. Ziemeļkorejas puse Džēina izteikumus nav komentējusi, raksta The Guardian.

Jāatgādina, ka 27. aprīlī gaidāma Džēina un Ziemeļkorejas līdera Kima Čen Una tikšanās, turklāt iecerēts, ka maijā vai jūnija sākumā ar Kimu tiksies arī ASV prezidents Donalds Tramps, lai tostarp apspriestu arī Ziemeļkorejas kodolatbruņošanās jautājumu.

Džēins paziņojis, ka Phenjana paudusi gatavību pilnībā atbrīvoties no kodolieročiem, turklāt pretī neuzstādot tādas prasības, kurām ASV, visticamāk, nepiekristu, piemēram, karavīru izvešanu no Dienvidkorejas. Jāatgādina, ka šobrīd Dienvidkorejā uzturas aptuveni 30 tūkstoši ASV karavīru, kas ir Korejas kara "mantojums".

Džēins norādījis, ka "viss, ko Phenjana prasot, ir pret Ziemeļkoreju naidīgās politikas izbeigšana un valsts drošības garantēšana".

Vēl pavisam nesen Ziemeļkoreja kategoriski atteikusies ievērot ANO Drošības padomes rezolūcijas un pārtraukt savu kodolprogrammu un ballistisko raķešu programmu, kā argumentu izmantojot pret Ziemeļkoreju vērstos militāros draudus. Tāpat, kļūstot par valsti, kuras rīcībā ir arī jaudīgas starpkontinentālās raķetes kodolgalviņu nogādāšanai līdz mērķiem visā pasaulē, Ziemeļkoreja cerēja pasaules lielvalstu acīs iegūt lielāku leģitimitāti, iestājoties visai ekskluzīvajā "kodolvalstu klubiņā".

Tramps paudis, ka sarunās ar Kimu, kurās, ja tās tiešām notiks, grasās panākt Ziemeļkorejas atteikšanos no kodolieročiem. Ja samits notiks, tā būs pirmā reize, kad ar Ziemeļkorejas līderi aci pret aci ticies amatā esošs ASV prezidents. 

Lai sagatavotu augsni iespējamajam samitam, aprīļa sākumā uz Ziemeļkoreju devās arī Centrālās izlūkošanas pārvaldes šefs Maiks Pompeo, kuru Tramps nu ir nominējis ārlietu ministra postenim.

Top komentāri

pepe
p
"valsts drošības garantēšana" nu tagad laikam sanāks tā, ka kodolieročus maina pret komunistiskā režīma saglabāšanu un cilvēku pamattiesību un brīvību apspiešanas turpināšanu
koiļā
k
Ukraina arī kādreiz atdeva savus kodolieročus un RUS garanteeja 100% aizstaviibu :D ups okupeja krimu
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits