Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Slavenais Londonas Bigbens nosvēries uz sāniem gandrīz par pusmetru

Lielbritānijas parlamenta ēkas pulksteņtornis - slavenais Bigbens - pēdējo gadu laikā nosveras uz sāniem tik jūtami, ka to jau var saskatīt pat ar neapbruņotu aci, vēsta "Daily Telegraph". Kā konstatējuši eksperti, torņa augšdaļa atvirzījusies no vertikālā stāvokļa jau gandrīz par pusmetru.

Ja šo nosvēršanos netiks mēģināts apturēt, agri vai vēlu Bigbens nogāzīsies, raksta avīze. Tomēr pagaidām britu parlamenta locekļiem nav iemesla uztraukties - ja process turpināsies pašreizējā ātrumā, būs vajadzīgi aptuveni 4000 gadi, lai tas sasniegtu Pizas šķībā torņa stāvokli, un vēl ilgāks laiks, lai sasvērtos līdz kritiskajam leņķim, kad tam patiesi draudētu apgāšanās.

Kad nu šāds brīdis tomēr pienāktu, tornis nogāztos pār 2001.gadā uzcelto parlamenta locekļu biroju ēku ielas otrā pusē. Tas varētu sagādāt zināmu atvieglojumu arhitektūras stilu tīrības piekritējiem, kam šī celtne nav īsti pa prātam, ironizē laikraksts.

Kā skaidro būvinženieri, 96 metrus augstā pulksteņtorņa ziemeļu siena nosēžas nedaudz ātrāk nekā dienvidu siena. Tas saistīts ar būvdarbiem, kas kopš Bigbena uzcelšanas 1858.gadā gandrīz nemitīgi norisinājušies tā pakājē - sākot no kanalizācijas un metro līnijas līdz deputātiem paredzētas pazemes autostāvvietas izbūvei.

Deviņdesmito gadu beigās, pagarinot Londonas metro Jubilejas līniju, zem torņa tika izbūvēta īpaša betona siena, lai to nostabilizētu, tomēr ekspertu veiktajā pētījumā atklājies, ka pēdējos gados torņa nošķiebšanās ātrums pieaudzis.

Viņu ziņojums, kas pabeigts jau 2009.gadā, plašākai sabiedrībai nodots tikai tagad. Tas liecina, ka ilgu laiku tornis nosvēries vidēji par 0,65 milimetriem gadā, bet starp 2002.gada novembri un 2003.gada augustu nezskaidrojamu iemelu dēļ nošķiebies aptuveni par 3,3 milimetriem. Turpmāk nosvēršanās ātrums pieaudzis līdz 0,9 milimetriem gadā.

Šobrīd tas nosvēries uz ziemeļrietumiem par 0,26 grādiem jeb 43,5 milimetriem - bet joprojām stabilitātes robežās, norāda speciālisti. Salīdzināšanai jāmin, ka Pizas tornis nosvēries uz sāniem par aptuveni četriem grādiem.

Tomēr atklājies, ka Bigbena šķiebšanās ietekmē arī Lielbritānijas parlamenta apakšnama ēkas sienas - dažos gaiteņos jau parādījušās plaisas. Eksperti uzsver, ka šīs tendences būtu rūpīgāk jānovēro.

Kā izteicies Londonas Impēriskās koledžas emeritētais professors Džons Bērlends, kas pētījis gan Bigbena, gan Pizas torņa nosvēršanās procesu, pulksteņtorņa šķībumu var pamanīt, nostājoties Parlamenta laukumā un skatoties uz austrumiem upes virzienā.

"Gadījies dzirdēt, kā tūristi, kas torni fotografē, cits citam saka: "Klau, man neliekas, ka tas ir gluži taisns...". Un viņi nekļūdās," stāstījis eksperts. "Ja nu process paātrinātos, mums nāksies domāt, ko darīt, bet tuvāko gadu laikā manuprāt tas nav vajadzīgs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits