Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Snoudena drāmā Bolīvija sūdzas Apvienotajās Nācijās

Bēguļojošā Edvarda Snoudena drāma pāraugusi jaunā starptautiskā skandālā, un Bolīvija plāno vērsties ANO, lai sūdzētos par tās prezidenta Evo Moralesa lidmašīnas aizturēšanu un pārmeklēšanu. Virkne Latīņamerikas valstu ir saniknotas par to, ka Bolīvijas prezidenta lidmašīna bija spiesta nosēsties Vīnē, kur tika aizturēta uz aptuveni desmit stundām, jo bija izskanējušas baumas, ka Maskavā uz lidaparāta klāja uzņemts ASV slepenās informācijas noplūdinātājs E. Snoudens.

Bolīvija pārmet Austrijai, ka tā «nolaupījusi» prezidentu, kurš kļuvis par «imperiālisma gūstekni», turklāt pārliecināti apgalvo, ka lidmašīna aizturēta pēc ASV pavēles.

«Tas ir pārkāpums ne tikai pret prezidentu, bet pārkāpums pret valsti un visu Latīņamerikas reģionu,» E. Moralesu citēja raidsabiedrība BBC. Bolīvija paziņoja, ka atradīs «melu izplatītāju», un ir pārliecināta, ka baumas par E. Snoudena atrašanos uz klāja izplatītas apzināti, lai kaitētu valstij.

Bolīvijas pārmetumiem piebalsoja virkne Latīņamerikas valstu. Ekvadora solīja pat sasaukt Dienvidamerikas Nāciju savienības ārkārtas tikšanos.

Incidents izcēlās pēc tam, kad E. Moraless pameta Maskavu, kur piedalījās enerģētikai veltītā konferencē. Prezidenta lidmašīnai liedza nosēsties Portugālē, kur to bija plānots uzpildīt ar degvielu, turklāt savā gaisa telpā liedza ielidot arī Francija, Spānija un Itālija. Lidmašīna bija spiesta atgriezties Austrijā, lai nosēstos Vīnes lidlaukā. Tur lidaparātu pārmeklēja un secināja, ka E. Snoudena tur nav.

Eiropas Komija (EK) aizstāvēja incidentā iesaistītās Eiropas valstis, uzsverot, ka ikvienai dalībvalstij ir tiesības slēgt savu gaisa telpu, taču nevarēja paskaidrot, kādēļ tās izlēmušas tā rīkoties.

E. Snoudens, pret kuru ASV sākta kriminālizmeklēšana par slepenas informācijas noplūdināšanu, visticamāk, nav pametis Maskavas Šeremetjevas lidostas tranzītzonu, kurā ieradās 23. jūnijā ar reisu no Honkongas. Viņš iesniedzis patvēruma lūgumu 21 valstij, tostarp Bolīvijai, taču saņēmis jau virkni atteikumu. Zīmīgi, ka E. Moraless pirms izlidošanas no Maskavas aizstāvēja E. Snoudena rīcību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits