Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sociālie mediji cīnās ar politisko saturu

Digitālo tehnoloģiju popularitātei un pieejamībai strauji pieaugot, aizvadītajos gados arī sociālo tīklu vara ir palielinājusies. Daudzviet tādas vietnes kā Facebook un Twitter jau gadiem tiek vainotas pie nevēlēšanās apkarot politisko propagandu un dezinformācijas izplatību.

Nu digitālās telpas milzis Facebook ir paziņojis, ka ierobežos politisko saturu, ko vietnes pirmajā lapā algoritms atrāda katram lietotājam. Tādējādi uzņēmums cer ne tikai samazināt, kā apgalvo eksperti, pašu radītās problēmas, bet arī izvairīties no pasaules valstu valdību dusmām un sodiem. Savukārt vietne Twitter paziņojusi, ka neplāno atjaunot bijušā ASV līdera Donalda Trampa kontu. 


Ierobežos saturu

Dažādi pētījumi aizvadītajos gados ir atklājuši, ka sociālajos tīklos publicētā informācija spēlējusi būtisku lomu gan populistu kustību popularizēšanā, gan dažādu sabiedrībai bīstamu melu izplatībā. Janvāra grautiņi Vašingtonā un Demokrātu partijas, kas jau iepriekš draudējusi striktāk regulēt digitālos medijus, izšķirošā uzvara aizvadītā gada ASV vēlēšanās ir nopietni satraukusi tehnoloģiju uzņēmumus, kuri nu steigšus cenšas labot problēmas. 

Tādēļ, kā raksta The New York Times, Facebook kopš pagājušās nedēļās ir sācis testus Kanādā, Brazīlijā un Indonēzijā politiskā satura ierobežošanai. Proti, digitālo tehnoloģiju milzis cer, ka, izmainot algoritmu, tiks samazināta dezinformācijas un puspatiesību izplatība, ko līdz šim sociālais tīkls aktīvi izmantoja, jo tieši šīs ziņas bieži vien izraisīja plašākās diskusijas un lielāko lietotāju interesi. Axios vēsta, ka nākamajās nedēļās līdzīgi testi notiks arī ASV. 

Facebook gan sola, ka politiskais saturs nepazudīs, – lietotāji varēs apspriest politiku savās grupās, kā arī valsts pārvaldes un citi oficiālie konti būs izņēmums.

Tiesa gan, kā norāda The New York Times, nav zināms, vai sociālais tīkls pēc laika neatteiksies no izmaiņām, jo tās varētu samazināt laiku, ko cilvēki pavada vietnē, un tādējādi kaitēt uzņēmuma peļņai. 

Savukārt vietne Twitter pagājušajā nedēļā paziņoja, ka neļaus Trampam atgriezties platformā, pat ja viņš vēlreiz kandidēs uz amatu. ''Mūsu uzņēmuma noteikumi ir paredzēti, lai nodrošinātu, ka cilvēki nekūda uz vardarbību,'' sarunā ar TV kanālu CNBC sacījis uzņēmuma pārstāvis Neds Segals, atsaucoties uz bijušā prezidenta uzkūdīto atbalstītāju iebrukumu Kapitolija ēku kompleksā janvārī. 


Piedāvā regulēt

Trampa kontu dzēšana nav vienīgais gadījums, kad sociālie tīkli ir pieņēmuši ar politiku un cilvēktiesībām saistītus jautājumus. Facebook nule kā ierobežoja Mjanmas armijas, kas mēneša sākumā gāza demokrātiski ievēlēto vadību, kontrolēto kontu iespējas izplatīt informāciju sociālajā tīkla. 

Tomēr, neskatoties uz sociālo mediju pašregulācijas centieniem, ASV likumdevēji no Demokrātu partijas, kā vēsta Reuters, ir apņēmušies virzīt uz priekšu likumu grozījumus, kas digitālajiem milžiem paredzētu lielāku atbildību par tajos publicēto saturu. Sociālo mediju vietnes būtu atbildīgas gan par dezinformācijas izplatīšanu, gan par kibervajāšanu un izsekošanu, gan par diskrimināciju un tās veicināšanu.

Eksperti paredz, ka, pieaugot sociālo tīklu lomai informācijas izplatībā, pieaugs arī prasības pret regulāciju.

''Mums no tehnoloģiju uzņēmumiem ir jāprasa vairāk, nevis mazāk,'' komentējusi viena no likumprojekta autorēm senatore Eimija Klobušāra, piezīmējot, ka platformām ir jābūt atbildīgām par saturu un reklāmām, kas var novest pie ''reālā kaitējuma''. Mediji vēsta, ka tas nav vienīgais dokuments, kas cirkulē Vašingtonas politiķu vidū, – savus piedāvājumus veido arī Republikāņu partijas politiķi, kuru likums gan drīzāk vēršas pret ''konservatīvo politiķu cenzūru'''.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits