Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Sociālistu valdība Venecuēlā ieviesusi absurdus elektrības taupības pasākumus

Jānoslēpj matu žāvētāji 
Naftas rezervēm bagātā Venecuēla piedzīvo smagu energokrīzi, ko izraisījis ilgstošs sausums un sociālistu valdības gadiem piekoptā neefektīvā saimniekošana. Lai krīzi risinātu, Venecuēlas valdība nākusi klājā ar elektrības taupības pasākumiem, kas paredz arī regulārus elektrības padeves pārtraukumus un vairāk brīvdienu. Energokrīze Dienvidamerikas valsti piemeklējusi laikā, kad tās ekonomika atrodas uz sabrukuma robežas. 

Venecuēlas valdība šonedēļ paziņoja, ka turpmāk valsts iestāžu un uzņēmumu zemāka ranga darbiniekiem darbā būs jāierodas tikai pirmdienās un otrdienās. Aptuveni diviem miljoniem cilvēku, uz kuriem attiecas šis lēmums, divu dienu darba nedēļa turpināšoties līdz brīdim, kad beigsies energokrīze, vēsta BBC.  

Valsts prezidents Nikolass Maduro jau aprīļa sākumā paziņoja, ka vismaz līdz maija beigām Venecuēla pāriet uz četru darbadienu nedēļu, lai taupītu elektrību. Viņš arī mudināja sievietes neizmantot matu žāvētājus, bet lielveikaliem tika pieteikts saīsināt darba laiku un ražot elektrību pašiem.  

Kopš pirmdienas visā Venecuēlā diennaktī uz četrām stundām tiek atslēgta elektrība. Šāda kārtība būs spēkā vismaz 40 dienas, paziņojusi Enerģētikas ministrija. Venecuēlieši jau gadiem ir pieraduši pie regulāriem elektrības padeves pārrāvumiem, tomēr pašreizējā situācija viņiem nešķiet normāla. "Pavisam drīz varēs izmantot tikai sveces," galvaspilsētas Karakasas iedzīvotāja Glenda Bolivara sacīja CNN. 

Maduro arī informējis par valdības plāniem mainīt Venecuēlas laika joslu, pagriežot pulksteņa radītāju par 30 minūtēm uz priekšu, lai vakaros ilgāk būtu gaišs. 2007. gadā viņa priekšgājējs Ugo Čavess lika pagriezt pulksteņus 30 minūtes atpakaļ, lai bērni varētu pamosties dienas gaismā. 

Valdība gaida lietu 

Valdība energokrīzē vaino sausumu, ko izraisījusi dabas parādība El Ninjo, kavējot lietus sezonas sākumu. Ilgstošā sausuma dēļ aizsprostā pie El Guri hidroelektrostacijas, kas saražo aptuveni 75% no Venecuēlā patērētās elektroenerģijas, ūdens līmenis nokritis rekordzemu. Maduro mierinājis iedzīvotājus, paziņojot, ka situācija normalizēšoties, kad atsāks līt. 

Sociālistu valdības kritiķi uzskata, ka krīzi izraisījusi nesaimnieciska darbība un neefektīva valsts energotīkla pārvaldība. Viņi norāda, ka valstij vajadzēja veikt lielākus ieguldījumus elektrostaciju modernizācijā un elektroenerģijas ražošanas avotu diversifikācijā. Pašlaik 60% no Venecuēlā patērētās elektroenerģijas tiek saražoti hidroelektrostacijās, raksta ziņu aģentūra Reuters. 

Venecuēlas rīcībā ir pasaulē lielākās naftas rezerves, tāpēc izskanējuši aicinājumi izmantot šo enerģijas avotu elektrības ražošanai. Valdība noraidījusi šādu iespēju, norādot, ka šāda naftas izmantošana būtu neefektīva. 

Visu Ulda Ķezbera rakstu Elektrības bads liek saīsināt darba nedēļu Venecuēlā ceturtdienas, 28. aprīļa laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits