Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Šogad pasaulē nogalināts 81 žurnālists

Šogad pasaulē ir nogalināts vismaz 81 žurnālists, pildot savus amata pienākumus, un ir pastiprinājusies vardarbība un draudi pret mediju darbiniekiem, teikts Starptautiskās žurnālistu federācijas (IFJ) gada ziņojumā Kill Report.

Reportieri šogad ir zaudējuši dzīvību mērķtiecīgās slepkavībās, automobiļos ievietotu spridzekļu eksplozijās un krustugunīs.

2017.gadā cietumos bija ieslodzīti vairāk nekā 250 žurnālistu.

Šogad līdz 29.decembrim dzīvību zaudējušo žurnālistu skaits tomēr bija mazākais pēdējo 10 gadu laikā. 2016.gadā bija nogalināti 93 žurnālisti.

Vislielākais šogad nogalināto žurnālistu skaits bija Meksikā, bet daudzi ir gājuši bojā arī bruņoto konfliktu zonās Afganistānā, Irākā un Sīrijā.

IFJ ir aizdomas, bet tā nevar oficiāli pierādīt, ka vēl vismaz viens žurnālists ceturtdien gājis bojā džihādistu grupējuma Islāma valsts uzbrukumā šiītu kultūras centram Kabulā, kurā tika nogalināts vismaz 41 cilvēks.

IFJ prezidents Filips Lerits sacīja, ka laikā, kad nogalināto žurnālistu skaita samazināšanās "nozīmē lejupejošu tendenci, vardarbības līmenis žurnālistikā saglabājas nepieņemami augsts".

IFJ uzskata par "vissatraucošāko to, ka šī samazināšanās nevar būt saistīta ar nekādiem valdību pasākumiem novērst nesodāmību par šiem noziegumiem", viņš sacīja.

Šogad ir gājušas bojā astoņas žurnālistes, tai skaitā divas demokrātiskajās Eiropas valstīs. Dānijā gāja bojā Kima Valla, zaudējot dzīvību viņas aprakstīta izgudrotāja zemūdenē, bet Maltā automobilī ievietota spridzekļa ekslozijā tika nogalināta Dafne Karuana-Galicija, kura atspoguļoja tā dēvēto Panamas dokumentu skandālu un citas delikātas tēmas.

IFJ brīdināja, ka šogad "bezprecedenta skaits žurnālistu tika ieslodzīti cietumā vai bija spiesti bēgt, bija izplatīta pašcenzūra, un nesodāmība par slepkavībām, mocīšanu, uzbrukumiem un draudiem neatkarīgai žurnālistikai sasniedza epidēmiskus līmeņus".

Turcija, kur oficiālais spiediens uz medijiem ir pastiprinājies kopš puča mēģinājuma 2016.gada jūlijā, kļūst bēdīgi slavena ar žurnālistu turēšanu ieslodzījumā. Turcijā cietumos ir ieslodzīti apmēram160 žurnālistu, kas ir divas trešdaļas no visā pasaulē ieslodzītajiem žurnālistiem, teikts ziņojumā.

Organizācija arī pauda bažas par pasaulē lielāko demokrātisko valsti Indiju, kur, kā uzskata IFJ, vardarbīgs populisms motivē uzbrukumus žurnālistiem.

Šogad visvairāk žurnālistu tika nogalināti Meksikā – 13, Afganistānā – 11, Irākā – 11, un Sīrijā – 10. Nākamajās vietās bija Indija – 6, Filipīnas - 4, Pakistāna – 4, Nigērija – 3, Somālija – 3, Hondurasa – 3 nogalināti žurnālisti.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits