Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +10 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Spāņu ārsts veic pasaulē pirmo abu kāju transplantāciju autoavārijā cietušajam

Spānijas ārsti veikuši pasaulē pirmo abu kāju transplantāciju autoavārijā cietušam par divdesmit gadiem vecākam pacientam. Četrpadsmit stundu ilgušo operāciju vadījušais ārsts Pedro Kavadass, kurš kļuvis pazīstams ar pasaulē pirmo pilnas sejas transplantāciju, ir paziņojis, ka, ja viss notiks, kā paredzēts, pacients jau pēc trim nedēļām varēs kustināt kājas ceļgalu locītavās, bet pēc diviem mēnešiem - mēģināt piecelties uz jaunajām kājām peldbaseinā.

The Daily Mail raksta, ka ideālā gadījumā pacients varēs sākt pats staigāt jau pēc pusgada, tiesa, ārsti ir piesardzīgi, izdarot šādas prognozes, jo operācija ir ļoti sarežģīta, un tikai pēc mēneša varēs pateikt, vai tā ir bijusi sekmīga.

Jaunietim, kurš abas kājas augšstilba vidū zaudēja satiksmes negadījumā, draudēja dzīve ratiņkrēslā, jo ārstiem nebija izdevies izgatavot viņam piemērotas protēzes. Visticamāk, transplantējamie locekļi nākuši no kāda līdzīga vecuma motociklista, kurš gāja bojā satiksmes negadījumā tajā pašā reģionā.

Tagad mediķi uzmanīs, vai pacienta organisms neatgrūdīs jauniegūtos locekļus. Viņam būs ilgi gadi jāpavada intensīvā rehabilitācijā un fizioterapijā, jālieto spēcīgi imūndepresanti visu mūžu. Jāpārvar arī psiholoģiskas grūtības pieņemt, ka cita cilvēka locekļi ir daļa no ķermeņa. 1998. gadā roka tika transplantēta jaunzēlandietim Klintam Hallamam, taču viņš pēc trim gadiem pieprasīja tās noņemšanu, jo jutās «garīgi nesavienots» ar svešo roku.

Citi ārsti jau pauduši skepsi par kāju transplantācijas jēgu. Nadejs Hakims, kurš veicis pasaulē pirmo rokas un abu roku transplantāciju, apšaubījis, ka kājas varēs noturēt cilvēka svaru, jo transplantētas rokas, piemēram, atgūstot tikai 50% normālu funkciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits