Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Sprādziens noposta Kipras lielāko elektrostaciju

Vidusjūras salas Kipras aizsardzības ministrs un bruņoto spēku komandieris atkāpušies no amata pēc tam, kad pirmdien vismaz 12 cilvēku gāja bojā, bet 62 guva dažādas pakāpes ievainojumus sprādzienos, kas notika valsts galvenajā karaflotes bāzē Kipras dienvidu piekrastē, vēsta AP. Negadījumā pamatīgi cietusi arī Kipras lielākā elektrostacija, kas pārtraukusi darbu, izraisot plašus elektrības piegādes traucējumus.

Ārkārtīgi spēcīgās eksplozijas nogranda pirmdien agri no rīta, kad meža ugunsgrēki sasniedza Evangeļa Floraka vārdā nosauktajā karabāzē novietotos konteinerus, kuros atradās munīcija, ko Kipras armija 2009. gadā konfiscēja kuģim, kas to slepeni centās nogādāt no Irānas uz Sīriju. Negadījumā uzsprāguši visi 98 metāla konteineri, kuros glabājās munīcija.

Kipras mediji ziņo, ka augsta ranga militārpersonas nesen kritizējušas konfiscētās munīcijas glabāšanu ārpus telpām laikā, kad gaisa temperatūra sasniedz 40 grādus pēc Celsija skalas. Viņu bažām izrādījies pamats, jo sprādzienus nenovērsa arī konteineru laistīšana, kas, kā apgalvo karabāzes vadība, esot veikta.

Sprādzieni bija tik spēcīgi, ka to rezultātā cieta desmitiem māju, kas atrodas tuvumā esošajos ciematos, bet metāla atlūzu lietus esot novērots arī vairākus kilometrus no karabāzes. «Tie [sprādzieni] bija spēcīgi. Es izkritu no gultas un skrēju apraudzīt bērnus,» aģentūrai Reuters stāsta Eleni Tobi, kuras nelielajai mājai eksplozijas vilnis izdauzīja logu stiklus un izgāza durvis, kā arī nodarījis pamatīgus postījumus jumtam.

Vēl pamatīgāk cieta karabāzei blakus esošā Kipras lielākā elektrostacija, kas saražo aptuveni 50% no visas valstī patērētās elektroenerģijas. «Mēs nevaram novērtēt postījumu apmēru, bet tie ir bībeliski,» teikts Kipras elektroenerģijas piegādes uzņēmuma paziņojumā. Elektrības piegādes traucējumu dēļ darbu bijuši spiesti pārtraukt daudzi uzņēmumi, bet valsts lielākās lidostas elektroenerģijas patēriņu samazinājušas līdz minimumam.

Par notikušo pamatīgi satriekts ir Kipras prezidents Demetris Kristofiass. «Šis notikums mūs ir satriecis, ne tik daudz materiālo postījumu dēļ, bet zaudēto dzīvību un daudzo ievainoto dēļ,» sacīja prezidents.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits