Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Stambulas mēra vēlēšanas: Valdošās partijas kandidāts atzīst atkārtotu sakāvi

Turcijā valdošās Taisnīguma un attīstības partijas (AKP) kandidāts Binali Jildirims atzinis sakāvi svētdien notikušajā valsts lielākās pilsētas Stambulas mēra atkārtotajās vēlēšanās.

Provizoriskie rezultāti, kas iegūti pēc 95% biļetenu saskaitīšanas, liecina, ka vēlēšanās uzvarējis opozīcijā esošās Republikāņu tautas partijas (CHP) kandidāts Ekrems Imamolu, savukārt bijušais premjerministrs Jildirims saņēmis 45,4% balsu, vēstīja ziņu aģentūra Anadolu.

"Pēc pašreizējiem rezultātiem, vadībā ir mans konkurents Ekrems Imamolu. Es viņu apsveicu un vēlu viņam labu veiksmi," sacīja Jildirims, kura izteikumi tika pārraidīti televīzijā.

Mēra vēlēšanās Stambulā 31. martā par uzvarētāju tika pasludināts Imamolu, ar minimālu balsu pārsvaru apsteidzot Jildirimu. Taču pēc AKP sūdzības Augstākā vēlēšanu padome secināja, ka vēlēšanu gaitā bijuši pārkāpumi, tāpēc vēlēšanas ar tiem pašiem abiem kandidātiem jārīko atkārtoti, un Imamolu uzvara tika anulēta.

31. martā notikušajās municipālajās vēlēšanās opozīcijas pārstāvji ieguva mēru amatus arī galvaspilsētā Ankarā un virknē citu lielo pilsētu, taču AKP joprojām ir populārākā partija valstī.

AKP apstrīdēja mēra vēlēšanu rezultātus tikai Stambulā. Turcijas prezidents un AKP līderis Redžeps Tajips Erdogans apgalvoja, ka notikusi krāpšana un nopietna korupcija, ko opozīcija kategoriski noliedza.

Opozīcija norādīja, ka AKP izmisīgi vēlas saglabāt kontroli pār Stambulas resursiem, kas ir būtiski partijas aparāta uzturēšanai.

Vēlēšanu atkārtošana izraisījusi neapmierinātību arī Stambulas iedzīvotājos, kuriem bija jādodas balsot jau astoto reizi piecu gadu laikā.

Pretrunīgie vērtējumi sabiedrībā, iespējams, izskaidro arī Erdogana klusēšanu pēdējās priekšvēlēšanu kampaņas laikā.

Martā Erdogans, kurš agrāk pats ieņēmis Stambulas mēra amatu, bija AKP kampaņas seja, un apbraukāja visu valsti, lai piedalītos priekšvēlēšanu pasākumos, lai arī pats šajās vēlēšanās nekandidēja.

Šoreiz prezidents neuzstājās nedz lielos mītiņos, nedz televīzijā.

Erdogans pagājušajā nedēļas nogalē izteicās, ka mēra vēlēšanas Stambulā ir tikai "skatloga maiņa", jo AKP jau kontrolē gandrīz divas trešdaļas no pilsētas rajoniem.

Taču Ankaras Bilkentas universitātes profesora asistents Berks Esens, kurš specializējies starptautiskajās attiecībās, uzskata, ka Erdoans izvairījies no piedalīšanās kampaņas pasākumos, lai nekļūtu par sakāves seju.

"Erdogans acīmredzami joprojām ir ļoti populārs daudzu AKP vēlētāju vidū, bet viņa klātbūtne polarizē elektorātu un mobilizē opozīciju," norādīja Esens.

Taču opozīcijai nevajadzētu priecāties pāragri, jo AKP ir uzvarējusi visās parlamenta vēlēšanās kopš 2002. gada.

2015. gadā, kad AKP zaudēja absolūto vairākumu parlamentā, tika sasauktas ārkārtas vēlēšanas, kurās partija atguva tikko zaudētās pozīcijas.

Eksperti pieļauj, ka AKP zaudējums Stambulā varētu graut Erdogana kā neuzvarama līdera tēlu un pamudināt konkurentus AKP iekšienē sākt cīņu par varu.

Tiek baumots, ka jaunas partijas varētu dibināt bijušais premjerministrs Ahmets Davutolu un bijušais ekonomikas ministrs Ali Babadžans.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits