Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Standard & Poor's pazemina Beļģijas kredītreitingu

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard & Poor's (S&P) piektdien paziņoja, ka par vienu pakāpi samazina Beļģijas kredītreitingu, pazeminot to uz AA.

Savu lēmumu S&P pamato ar bažām, kuras raisa situācija finanšu sektorā, valsts parāda konsolidācija un ekonomikas izaugsmes tempa pazemināšanās, kamēr joprojām turpinās ieilgusī politiskā krīze.

"Varasiestāžu iespējas reaģēt uz potenciālo spiedienu no Beļģijas iekšienes un ārpuses (..), mūsuprāt, ierobežo atkārtotie neveiksmīgie mēģinājumi izveidot jauno valdību," savā paziņojumā norāda S&P.

Beļģijas nesaticīgajiem politiķiem vēl šajā nedēļas nogalē ir jāvienojas par jauno valdību un budžetu, kurā būtu samazināts deficīts, reaģējot uz S&P lēmumu paziņoja premjerministra vietas izpildītājs Īvs Leterms.

"Ir apžilbinoši skaidrs, ka mums ir jāraida nepārprotams signāls, vēlams, pirms tirgi atsāk darbu" pirmdien no rīta, telekanāla RTL ēterā sacīja premjers, tikko bija izskanējusi ziņa par Beļģijas kredītreitinga samazināšanu.

Nav tā, ka S&P lēmums būtu "pilnīgi negaidīts", atzina Leterms, norādot, ka laikā, kad viņa potenciālais amata mantinieks Elio Di Rupo atteicies no koalīcijas izveidošanas centieniem, tā ir uzskatāma par "sliktu ziņu".

Tiesa, karalis Alberts II jau atkal lūdzis Di Rupo turpināt sarunas par valdības izveidošanu. "Mums jārīkojas tagad," uzsvēra Leterms, vēršoties pie flāmu un valoņu politiķiem.

Di Rupo un kolēģi no piecām citām partijām, kas risina sarunas par jaunas koalīcijas izveidošanu, "pilnībā apzinās likmes. Diskusijās ir jāpanāk vienošanās - šovakar, naktī, rīt".

Beļģija bez valdības aizvadījusi vairāk nekā 500 dienu. Sarunas par jaunas valdības izveidi Beļģijā ilgst jau mēnešiem. Cerības par krīzes drīzu risinājumu radās oktobrī, kad partijas panāca vienošanos vairākos svarīgos jautājumos, tostarp par lielākas varas piešķiršanu reģioniem un divvalodīgās Briseles statusa pārveidošanu, tomēr partijas nespēja vienoties par budžeta jautājumiem un veidiem, kā samazināt valsts parādu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits