Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Šveicē rīkos nobalsošanu par ieroču glabāšanu

Šveicē savākti 120 tūkstošu iedzīvotāju paraksti referenduma rīkošanai par stingrākiem ierobežojumiem ieroču glabāšanai. Pēc aptuvenām aplēsēm, pašlaik 7,5 miljoniem Šveices iedzīvotāju pieder vairāk nekā divi miljoni šaujamieroču. Referenduma idejas virzītāji — Zaļā partija, sociāldemokrāti un vairākas cilvēktiesību organizācijas — uzskata, ka ieroču pārlieku brīvā izplatība veicinājusi pašnāvību un slepkavību pieaugumu, tādēļ viņi vēlas stingrāku ieroču kontroli, raksta AP.

Šveices bruņoto spēku specifika noteic, ka vīriešiem vecumā no 17 līdz 34 gadiem periodiski jāierodas uz militārajām apmācībām, tādēļ laikaposmos starp tām karavīri savus dienesta ieročus var glabāt mājās. Gandrīz trešdaļa respondentu 2008.gadā Šveices Aizsardzības ministrijas rīkotajā aptaujā atzina, ka viņu mājās atrodas vismaz viens militārās specifikācijas šaujamierocis.

Noteikts armijas un citu šaujamieroču skaits, ko šveicieši glabā mājās, nav zināms. Aizsardzības ministrija lēš, ka šis skaitlis varētu būt aptuveni 2,2 miljoni, bet kāds neatkarīgais pētījumu centrs uzskata, ka tas varētu būt starp 2,3 un 4,5 miljoniem.

Šveices kopējais pašnāvību līmenis ir pielīdzināms citām Eiropas valstīm. Bet ar šaujamieročiem veiktais pašnāvību skaits Alpu valstī proporcionāli ir lielāks nekā citur kontinentā. Katru gadu aptuveni 170 pašnāvības valstī tiek izdarītas ar militārajiem šaujamieročiem, apstiprina Aizsardzības ministrija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits