Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tabakas industrija Austrālijā saņem smagu triecienu

Austrālija no 1. decembra kļūs par pirmo pasaules valsti, kur cigaretes varēs pārdot tikai viena dizaina paciņās, uz kurām nevarēs attēlot ražotāja logo un krāsas. Augstākā tiesa trešdien paziņoja, ka tabakas industrijas milžu apstrīdētais pērn novembrī pieņemtais cigarešu iepakojuma likums nav pretrunā ar Austrālijas konstitūciju.

«Vēstījums pārējai pasaulei ir tāds, ka ar lielajām tabakas korporācijām var cīnīties un uzvarēt,» pēc tiesas sprieduma apmierināta paziņoja Austrālijas ģenerālprokurore Nikola Roksona. Smēķēšanas apkarotāji paredz, ka šim lēmumam būs nozīmīga ietekme visā pasaulē.

Riebumu izraisoši attēli

Tiesa atbalstīja parlamenta lēmumu, ka turpmāk pilnīgi visu marku cigaretes būs nopērkamas olīvzaļās paciņās, kuras rotās liels uzraksts, kas vēsta par smēķēšanas kaitīgo ietekmi uz veselību, un riebumu izraisoši attēli, kuros redzamas cigarešu lietošanas destruktīvās sekas, piemēram, cilvēks ar mutes vēzi. Cigarešu markas nosaukums sīkiem burtiņiem būs izlasāms paciņas apakšā. Tādējādi atsevišķiem zīmoliem būs liegta iespēja izcelties, faktiski izskaužot pēdējo pastāvošo cigarešu reklāmas veidu.

«Vairākums tiesas sastāva uzskata, ka likums nav pretrunā ar konstitūciju,» teikts īsā Augstākās tiesas paziņojumā. Tuvākajā laikā tiks publicēts pilns tiesas spriedums, kas nav pārsūdzams. Tabakas kompānijām, kas iesniedza prasību izskatīt likuma atbilstību, būs jāsedz tiesas izdevumi.

Austrālijas valdība, kas likumu apstiprināja pagājušajā gadā, uzskata, ka cigarešu jaunais iepakojums smēķēšanu padarīs mazāk pievilcīgu jauniešiem un samazinās Austrālijas smēķētāju skaitu, kas ir aptuveni 17% no 22,6 miljoniem valsts iedzīvotāju. Valdība apgalvo, ka ik gadu valstī 15 tūkstoši cilvēku mirst no veselības problēmām, kas saistītas ar smēķēšanu, bet cigarešu izraisīto slimību dēļ valsts veselības aprūpes sistēma un ekonomika zaudējot 30 miljardus Austrālijas dolāru (17,7 miljardi latu).

Četri tabakas lieluzņēmumi, kas vērsās tiesā, British American Tobacco, Philip Morris, Japan Tobacco International un Imperial Tobacco, uzskata, ka likums pārkāpj viņu intelektuālā īpašuma tiesības, jo aizliedz izmantot viņu zīmolus un preču zīmes. Cigarešu ražotāji brīdina, ka valsti pārplūdināšot lētās Āzijas kontrabandas cigaretes, jo vienotās cigarešu paciņas būšot viegli viltojamas.

Murgs kļūs par īstenību

Tomēr tabakas industrija esot nolēmusi pakļauties «sliktajam likumam». «Neskatoties uz pārliecību, ka Austrālijas valdība ir atņēmusi mūsu īpašumu, mēs nodrošināsim, ka mūsu produkti atbilst jaunajiem noteikumiem,» teikts British American Tobacco paziņojumā.

Maiks Doubs, kurš vadīja ekspertu padomi, kas ieteica valdībai ieviest vienotu cigarešu iepakojumu, uzskata, ka «tas ir lielākais zaudējums globālajai tabakas industrijai 40 gadu laikā». «Es domāju, ka mēs redzēsim šādas paciņas Lielbritānijā, mēs tās redzēsim Jaunzēlandē, mēs tās redzēsim Norvēģijā,» viņš sacīja Sky News. «Tabakas industrijas ļaunākais murgs kļūst par īstenību.»

Daudzi eksperti ir pārliecināti, ka Austrālijas notikumiem uzmanīgi sekojušas daudzas pasaules valstis, kas arī varētu rīkoties līdzīgi. Zināms, ka šādus soļus ir apspriedušas valdības Jaunzēlandē, Lielbritānijā, Kanādā, Indijā un pat atsevišķos ASV štatos, bet Francijas parlaments pirms diviem gadiem noraidīja likumprojektu, kas paredzēja ieviest vienotas cigarešu paciņas.

Tas nozīmē, ka tabakas ražotājiem ir jābūt gataviem smagai cīņai, jo zaudējums salīdzinoši nelielajā Austrālijas cigarešu tirgū var novest pie likumdošanas grozījumiem to nozīmīgākajos tirgos, uzskata BBC korespondents Dankans Kenedijs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits