Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +25 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Taivānas jaunais prezidents aicina Ķīnu beigt salas apdraudēšanu

Jaunievēlētais Taivānas prezidents Lai Činte pirmdien, kad notika viņa inaugurācijas ceremonija, aicinājis Ķīnu beigt draudu izteikšanu salai un akceptēt Taivānas demokrātijas eksistēšanu. Viņš arī aicinājis Pekinu nomainīt konfrontāciju pret dialogu, vēsta BBC.

Savukārt Ķīna atbildējusi, paziņojot, ka "Taivānas neatkarība ir strupceļš". "Neskatoties uz to, ar kādiem lozungiem to mēģina panākt, tiekšanās uz Taivānas neatkarību ir lemta neveiksmei," pirmdien preses brīfingā paziņoja Ķīnas Ārlietu ministrijas runasvīrs Vans Veņbiņs.

Ķīna jau pēc jaunā prezidenta ievēlēšanas janvārī likusi noprast, ka tai īpaši nepatīk Lai un viņa pārstāvētā Demokrātiskā progresīvā partija, kas atbalsta Taivānas neatkarību. Kopš janvāra īpaši pastiprinātas Ķīnas militāro lidmašīnu un karakuģu ielaušanās Taivānas teritoriālajos ūdeņos un gaisa telpā. Lai Ķīnas pēdējo gadu militārās aktivitātes Taivānas iebiedēšanai ir nodēvējis par "lielāko stratēģisko izaicinājumu globālajam mieram un stabilitātei".

64 gadus vecais Lai ir ārsts, kurš kļuvis par politiķi. Iepriekšējās prezidentes Cai Ingveņas valdīšanas laikā viņš bijis viceprezidenta amatā kopš 2020. gada, bet pirms tam bijis arī premjerministrs. Viņa politiskās karjeras pirmsākumos Lai bijis radikāls politiķis, kurš atklāti aicinājis uz Taivānas neatkarību, tā saniknojot Pekinu. Ķīnas valdība viņu pirms prezidenta vēlēšanām dēvēja par nemiera cēlāju, Ķīnas valsts mediji pauda viedokli, ka viņu vajadzētu tiesāt par separātismu un Ķīnas teritoriālās nedalāmības pārkāpšanu.

Tomēr pirmdienas runā Lai ieturēja samiernieciskā - ku toni. Viņš atkārtoti uzsvē - ra, ka neplāno darīt neko, kas mainītu Taivānas un Ķīnas attiecību status quo, kad Taivāna netiek atzīta par neatkarīgu valsti, neskatoties uz to, ka tai ir sava konstitūcija un suverēna valdība. Aicinot uz mieru un stabilitāti attiecībās ar Ķīnu, kas Taivānu uzskata par savu daļu, Lai teica, ka velētos atsākt cilvēku savstarpējo viesošanās programmu pāri Taivānas šaurumam, to skaitā būtu arī Ķīnas tūristi, kas vēlas apceļot Taivānu. Vienlaikus gan viņš uzsvēra, ka Taivānas iedzīvotājiem nevajadzētu dzīvot ilūzijās par Ķīnas draudiem un ka Taivānai vajadzētu vēl vairāk stiprināt savas aizsardzības spējas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

SKT izdod Šoigu un Gerasimova aresta orderus

Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) izdevusi Krievijas ģenerālštāba priekšnieka Valērija Gerasimova un bijušā aizsardzības ministra Sergeja Šoigu aresta orderus, otrdien pavēstīja SKT.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits