Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Timošenko liktenis kā kārts Ukrainas nākotnei

Cietumā ieslodzītās bijušās Ukrainas premjerministres Jūlijas Timošenko lietai, ko rietumvalstīs uzskata par politiski motivētu, pēdējās nedēļās ir bijusi viena no pirmā plāna lomām uz starptautiskās politikas skatuves, jo vai ik dienu no Eiropas Savienības (ES) un tās dalībvalstu politiķiem izskan aicinājumi Kijevai atbrīvot Ukrainas opozīcijas līderi, pirmdien raksta laikraksts Diena

J. Timošenko atrašanās ieslodzījumā ir lielākais šķērslis Ukrainai pirms nākammēnes Viļņā paredzētā Austrumu partnerības samita, kurā ukraiņiem paredzēts parakstīt nozīmīgu līgumu paketi, kas pēc teritorijas lielākajai Eiropas valstij atvērtu durvis uz ciešāku integrāciju ar ES.

Politiķe, kuru pasaulē atpazīst pēc ekstravagantā matu sakārtojuma, kopš 2011. gada izcieš septiņu gadu cietumsodu par amata pilnvaru pārsniegšanu laikā, kad viņa bija premjere. Lieta saistīta ar viņas lēmumu 2009. gadā parakstīt vienošanos ar Krieviju par dabasgāzes piegādi, kas Ukrainai esot radījusi zaudējumus 1,5 miljardu grivnu (90 miljonu latu) apmērā.

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs pagājušās nedēļas beigās publiski pauda gatavību atbalstīt savas niknākās politiskās konkurentes J. Timošenko atbrīvošanu no cietuma, lai viņa varētu doties uz ārvalstīm ārstēt hronisku muguras kaiti.

Prezidents ir norādījis, ka pašlaik Ukrainas likumdošana neparedz iespēju ieslodzītajam ārstēties ārzemēs, bet parlamentā - Augstākajā Radā - jau ir sagatavots attiecīgs likumprojekts, kas J. Timošenko šādu iespēju pavērtu. "Dabiski, ja parlaments šādu likumprojektu apstiprinās, es to parakstīšu. Bet tiesa būs tā, kas pieņems galīgo lēmumu," paziņojis prezidents.

V. Janukoviča vadītās Reģionu partijas, kam ir pārliecinošs vairākums likumdevējā, deputāti ir apliecinājuši, ka patiešām ir izstrādājuši šādu likumprojekta un esot iespēja, ka pirmdien to varētu sākt izskatīt Augstākajā Radā.

Šodien notiek kārtējā ES ārlietu ministru tikšanās, bet V. Janukovičs septembrī Eiropas Parlamenta (EP) novērotāju misijas Ukrainā vadītājiem - bijušajam EP prezidentam Petam Koksam un bijušajam Polijas prezidentam Aleksandram Kvasņevskim - solīja atrisināt J. Timošenko jautājumu līdz šai sanāksmei.

Tieši P. Kokss un A. Kvasņevskis oktobra sākumā vērsās pie Ukrainas prezidenta ar formālu aicinājumu atbrīvot J. Timošenko, lai viņa varētu doties ārstēties ārpus dzimtenes. Plāns paredz, ka ekspremjere dotos uz Vācijas galvaspilsētu Berlīni.

J. Timošenko ar advokāta starpniecību ir izteikusi gatavību braukt veseļoties uz ārvalstīm, taču negatavojas lūgt politisko patvērumu Rietumos, jo vēlas cīnīties par "tiesisko reabilitāciju".

Visu rakstu Timošenko liktenis kā kārts Ukrainas nākotnei lasiet pirmdienas laikraksta Diena 12.-13.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievi mēģinājuši uzbrukt Harkivas apgabalā

Krievi piektdien mēģinājuši veikt sauszemes uzbrukumu pāri robežai Harkivas apgabalā, un kaujas tur turpinās, pavēstīja Ukrainas Aizsardzības ministrija.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits