Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Tūkstošiem cilvēku bēg no Kadāfi dzimtās pilsētas Sirtas

Tūkstošiem cilvēku bēg no Lībijas kādreizējā līdera Muammara Kadāfi dzimtās pilsētas Sirtas, izmantojot Nacionālās pārejas padomes spēku izsludināto uguns pārtraukšanu pirms gaidāmā uzbrukuma, ziņo BBC.

Ar cilvēkiem un sadzīves priekšmetiem pilnās automašīnas un autobusi plūst nepārtrauktā straumē pa šoseju projām no pilsētas. Sirta un Benī Valīda ir pēdējās divas lielās pilsētas, ko joprojām kontrolē M. Kadāfi lojālisti. Viņa paša atrašanās vieta joprojām nav zināma.

Bēgošie Sirtas iedzīvotāji stāsta, ka situācija pilsētā ir traģiska, jo gandrīz nemaz vairs nav pārtikas, netiek piegādāts ūdens un elektrība. «Mums līdz šim bija problēmas pamest pilsētu, jo to apšaudīja gan NATO lidaparāti, gan nemiernieku artilērija. Vairākas NATO bumbas trāpīja arī civilajām ēkām,» stāsta viens no pilsētu pametušajiem iedzīvotājiem Ali.

Pēc Starptautiskā Sarkanā Krusta komitejas (SSKK) datiem, Sirtu pametuši jau 10 tūkstoši iedzīvotāju. Trešā daļa no viņiem ir apmetušies pašu izveidotā nometnē tuksnesī dažu kilometru attālumā, gaidot iespēju atgriezties pilsētā pēc karadarbības beigām. Taču organizāciju īpaši uztrauc Sirtas galvenās slimnīcas pacientu stāvoklis. Daudzi no viņiem mirst, jo slimnīcai nepietiek skābekļa balonu un degvielas. Pacientu pieplūde ir liela, taču medikamentu jau sāk pietrūkt.

Organizācijas pārstāvjiem nedēļas nogalē bija izdevies šķērsot frontes līniju, lai piegādātu slimnīcai medikamentu komplektus, kas ļaus apkopt vismaz 200 ievainoto cilvēku. Pašus ievainotos SSKK darbiniekiem apskatīt neizdevās, jo pēkšņi sākās intensīva slimnīcas kvartāla apšaude. «Daži lādiņi trāpīja slimnīcas ēkām brīdī, kad mēs tur atradāmies. Šāviņi krita visapkārt. Taču mēs nevaram pateikt, no kuras puses tie tika raidīti,» BBC stāstīja SSKK grupas pārstāvis Hičems Khadhraui.

M. Kadāfi lojālisti Sirtā sīvi pretojas Nacionālās pārejas padomes (NPP) vadīto spēku uzbrukumiem, kas sākās pirms vairākām nedēļām. Piektdien NPP spēkiem izdevās ieņemt pilsētas lidostu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits