Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Turkmenistānā atdzimst vadoņa kults

Pagājušajā gadā nabadzīgajā Centrālāzijas valstī Turkmenistānā pēc 10 gadu pārtraukuma notika cirka izrāde. Garais pārtraukums nebija saistīts ar cirka ēkas restaurāciju vai mākslinieku trūkumu, bet aizliegumu, ko savas valdīšanas laikā pieņēma autoritārais prezidents Saparmurats Nijazovs, kurš uzskatīja, ka cirks, opera, kino un balets ir svešas lietas turkmēņu kultūrai un apdraud tautas morālo stāju.

Par Turkmenbaši jeb visu turkmēņu tēvu dēvētais S. Nijazovs ar stingru dūri valdīja no 1990. līdz 2006. gadam, kad nomira ar sirdstrieku. 2007. gadā valsts vēsturē pirmajās prezidenta vēlēšanās, kurās piedalījās pieci kandidāti no vienīgās politiskās partijas, uzvarēja bijušais zobārsts Gurbanguli Berdimuhamedovs. Viņš pēdējos gados ir atcēlis vairākus sava priekšgājēja noteiktos dīvainos aizliegumus, tādējādi parādot vēlmi atbrīvoties no S. Nijazova mantojuma.

Tomēr nu viss liecina par Turkmenistānas atgriešanos pie vadoņa kulta. Šonedēļ G. Berdimuhamedovam pasniegts valsts augstākais apbalvojums, ko viņa priekšgājējs saņēma sešas reizes.

Pateicas par reformām

Turkmenistānā nevienam nav šaubu, ka 12. februārī paredzētajās prezidenta vēlēšanās bez problēmām uzvarēs pašreizējais valsts vadītājs. Šo pārliecību vēl vairāk nostiprināja likumdevēju lēmums piešķirt G. Berdimuhamedovam Turkmenistānas varoņa titulu, jo viņa valdīšana esot «paradīze zemes virsū», raksta Reuters.

Otrdien prezidenta pils tirkīziem rotātajā un ar marmoru izklātajā zālē notika svinīga ceremonija, kurā tika godināts G. Berdimuhamedovs. Parlamenta spīkere Akdža Nurberdijeva sacīja, ka prezidentam piešķirtais tituls ir pateicība par «nacionālās neatkarības un Turkmenistānas starptautiskās autoritātes stiprināšanu, kā arī lielajām reformām».

G. Berdimuhamedovs pieņēma titulu un solīja attaisnot viņam sniegto uzticību. «Šis augstais gods liek man darīt visu iespējamo mūsu valsts labā,» prezidents sacīja, vairāku tūkstošu klātesošo ovāciju pavadīts.

Ceļ debesīs

G. Berdimuhamedovs uzrunā neslēpa savu pārliecību par uzvaru gaidāmajās vēlēšanās. «Lai attaisnotu jūsu uzticību, es turpināšu strādāt un ceru, ka tauta mani atbalstīs,» sacīja prezidents, kura vadībā Turkmenistāna, par spīti centieniem uzlabot tās tēlu, joprojām ir viena no represīvākajām valstīm pasaulē. Pazīstamās cilvēktiesību organizācijas Freedom House 2010. gada ziņojumā par preses brīvību pasaulē Turkmenistāna ierindota priekšpēdējā, 195. vietā, apsteidzot tikai Ziemeļkoreju.

Neraugoties uz cilvēktiesību neievērošanu un visuresošo korupciju, daudzi turkmēņi apgalvo, ka dzīvo leiputrijā. «Kur vien jūs sperat soli, zeme kļūst par paradīzes augļu dārzu, tur slejas jauni ciemi, muzeji, rūpnīcas un bērnudārzi,» kāds vīrietis G. Berdimuhamedovam sacījis svinīgajā pasākumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits