Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Uzbrukumi Ziemeļīrijā biedē ar vardarbības atjaunošanos

Naida dzirkstis ir šķīlušās, un ir iemesls bailēm, vai tās neradīs liesmas, kas varētu iznīcināt pirms vienpadsmit gadiem panākto mieru. Trauslo mieru, kas pārtrauca trīs desmitgades ilgo asiņaino cīņu starp nacionālistiski noskaņotajiem Ziemeļīrijas katoļiem un Lielbritānijai lojālajiem protestantiem. Šādas bažas Lielbritānijas politiskajos komentētājos radījuši pēdējo dienu nāvējošie uzbrukumi valsts drošības spēku — armijas un policijas — pārstāvjiem Ziemeļīrijā.

Nedēļas nogalē notikušajai divu karavīru slepkavībai pie Meserīnas armijas bāzes pirmdienas vakarā sekoja policista nonāvēšana. Abos gadījumos atbildību uzņēmušās īru nacionālistu veidotas paramilitāras organizācijas.

Kriminālie psihopāti

Konstebls Stīvens Kerols un viņa pārinieks patrulēja Kreigevonas pilsētiņā uz austrumiem no Ziemeļīrijas galvaspilsētas Belfāstas. Viņi saņēma dispečera rīkojumu doties pie kādas sievietes, kura lūgusi pēc palīdzības. Kreigevona ir reliģiski sadalīta pilsēta. Abi policisti ieradušies dispečera nosauktajā vietā katoļu apdzīvotajā rajonā. Brīdī, kad S.Kerols izkāpa no mašīnas, viņa galvā tika raidīta lode, kas izraisīja likumsarga nāvi. Uzbrukumā tika ievainots arī otrs policists. Saistībā ar notikušo aizturēts 18 gadu vecs jauneklis.

Ziemeļīrijas policijas priekšnieks sers Hjū Orde uzbrukumu nodēvēja par "drūmu brīdi" Ziemeļīrijai un sacīja, ka uzbrucēji ir "krimināli psihopāti". Par notikušo atbildību uzņēmusies Continuity IRA (Pastāvīgā Īru republikāņu armija — CIRA). "Kamēr briti atradīsies Īrijā, uzbrukumi turpināsies," teikts CIRA paziņojumā. Atbildību par sestdienas uzbrukumu armijas bāzei uzņēmās Real IRA (Īstā Īru republikāņu armija — RIRA).

Kam pieder Ziemeļīrija?

Lai gan Ziemeļīrijas un britu politiķi izteikušies, ka pēdējie notikumi neapdraud miera procesu Ziemeļīrijā, parādījušās bažas, ka varētu atsākties vardarbība starp mazākumā esošo nacionālistu (galvenokārt katoļi) un unionistu (pārsvarā protestanti) kopienām. "Mēs domājām, ka tas viss ir aiz muguras. Mana meita ir sešus mēnešus veca, un ir briesmīgi iedomāties, ka viņai vajadzētu uzaugt, redzot konfliktu," radio BBC 1 sacīja kāda klausītāja.

Abu pušu konflikts ir vairākus simtus gadu sens, un tā pamatā ir jautājums par Ziemeļīrijas teritoriālo piederību. Nacionālisti cīnījās, lai tā tiktu pievienota Īrijas Republikai, bet unionisti uzskata, ka Olstera (iedzīvotāju dažkārt lietots nosaukums Ziemeļīrijai) ir neatņemama Lielbritānijas sastāvdaļa.

Abu pušu saspīlētās attiecības sasniedza apogeju pagājušā gadsimta sešdesmito gadu beigās, kad pieauga vardarbība, tika rīkotas ielu sadursmes un notika asiņaini sprādzieni publiskās vietās. Visbiežāk vardarbīgas kampaņas rīkoja divi naidīgi paramilitāri grupējumi — IRA un Olsteras brīvprātīgo spēki (UVF). Tiem pretī stājās valsts drošības spēki — Lielbritānijas armija un Karaliskā Olsteras policija.

No 1968.gada, kad saasinājās vardarbība, līdz 1998.gadam, kad tika parakstīts miera līgums, konflikta rezultātā bojā gāja vairāk nekā 3600 cilvēku. Lielākā daļa no viņiem bija civiliedzīvotāji.

Pēc lojālistu un IRA 1994.gadā parakstītā pamiera sekoja sarežģītas sarunas starp lojālistu un republikāņu politiskajiem spēkiem, un 1998.gadā tika parakstīta Belfāstas vienošanās. Taču pēdējās republikāņu "protesta akcijas" sašķobījušas diezgan mierīgo dzīvi Ziemeļīrijā.

***

Īru republikāņu armija (IRA)

IRA 1916.gadā izveido no īru brīvprātīgajiem, kuri cīnījās par Īrijas neatkarību. 1923.gadā īru pilsoņu kara laikā tā sašķeļas vairākos grupējumos, kas vēlāk cīnās viens pret otru.

XX gadsimtā IRA vārdu izmanto vairākas īru republikāņu paramilitārās organizācijas.

Zināmākā no tām ir Pagaidu ĪRA (Provisional IRA).

Tiek izveidota 1969.gada decembrī. Tās mērķis bija "aktīva rīcība, lai izbeigtu britu okupantu valdīšanu Ziemeļīrijā".

Pagaidu ĪRA tiek vainota vismaz puses no trīsdesmit gadu ilgās vardarbības laikā nogalināto 3600 cilvēku nāvē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits