Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Vakcīnu un imunizācijas globālajai aliansei apsolīti 7,8 miljardus eiro

Valdības un citi ziedotāji ceturtdien apsolījuši atvēlēt 8,8 miljardus dolāru (7,8 miljardus eiro) vakcīnu un imunizācijas globālajai aliansei GAVI, lai atbalstītu imunizācijas programmas, kuras izjaukusi jaunā koronavīrusa pandēmija.

Virtuālajā ziedotāju konferencē ar uzviju tika sasniegts mērķis savākt 7,4 miljardus dolāru, lai nākamajos piecos gados nodrošinātu vakcīnas par samazinātu cenu 300 miljoniem bērnu visā pasaulē.

Konferencē piedalījās vairāk nekā 50 valstis un daudzas privātpersonas, tostarp ASV tehnoloģiju kompānijas Microsoft dibinātājs miljardieris Bils Geitss, kura fonds apsolīja GAVI 1,6 miljardus dolāru.

GAVI arī plāno iegādāties potenciālās vakcīnas pret jauno koronavīrusu un piegādāt tās attīstības valstīm. Šai iniciatīvai jau saziedoti 567 miljoni dolāru.

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons, kurš vadīja konferenci, sacīja, ka visiem kopā izdosies panākt cilvēces triumfu pār slimībām.

Zinātnieki visā pasaulē aktīvi meklē vakcīnu pret jauno koronavīrusu, un ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs paziņojis, ka tai jābūt pieejamai visiem, neatkarīgi no atrašanās vietas.

Jaunā koronavīrusa pandēmija ir izgaismojusi plaisas starptautiskajā sadarbībā, sevišķi to parādīja ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumus aiziet no Pasaules Veselības organizācijas (PVO).

Taču GAVI vadītājs Sets Bārklijs uzsvēra, ka nepieciešama globāla perspektīva.

"Galu galā, ja kaut kur pasaulē ir lieli Covid uzliesmojumi, tie apdraud visu pasauli," norādīja Bārklijs.

Savienotās Valstis apsolīja GAVI 1,16 miljardus dolāru.

Tramps video vēstījumā norādīja, ka jaunais koronavīruss neievēro robežas un nediskriminē.

"Tas ir zemisks, tas ir nejauks. Bet mēs varam tikt ar to galā visi kopā," sacīja Tramps.

Kopš pandēmijas sākuma decembrī Ķīnā visā pasaulē ar jauno koronavīrusu inficējušies vairāk nekā 6,5 miljoni cilvēku un vairāk nekā 385 000 miruši no šī vīrusa izraisītās slimības Covid-19.

Ja tiks atrasta vakcīna, GAVI cer iegādāties to priekš nabadzīgākajām valstīm, sacīja Geitss.

Viņš norādīja, ka farmācijas uzņēmumi sadarbojas, lai nodrošinātu nepieciešamo ražošanas jaudu.

Diemžēl ierobežojumi, kas noteikti cīņā ar pandēmiju līdz vakcīnas izgudrošanai, atstājuši postošu ietekmi uz ekonomiku un apturējuši imunizācijas programmas slimībām, kas ir novēršamas, piemēram, masalām un poliomielītam.

ANO Starptautiskais Bērnu fonds (UNICEF) un GAVI pagājušajā mēnesī brīdināja, ka vakcīnu programmas traucētas vairāk nekā 70 valstīs, ietekmējot aptuveni 80 miljonus bērnu vecumā līdz vienam gadam.

Centieni izskaust poliomielītu apturēti desmitiem valstu, bet vakcinācijas kampaņas pret masalām apturētas 27 valstīs, ziņoja UNICEF.

GAVI, kas tika dibināta 2000.gadā, savas darbības laikā palīdzējusi vakcinēt vairāk nekā 760 miljonus bērnu.

Taču Bērklijs brīdināja, ka šos sasniegumus apdraud vakcinēšanas programmu apturēšana jaunā koronavīrusa pandēmijas dēļ.

Top komentāri

Edvins Eglitis
Vakcinu pret Covid-19 var viegli iesmeret tiem ar hroniskam, nearstemamam slimibam. Bet parejai sabiedribai, vakcineties pret so sezonalo respiratorijas virusu ir burtiski tik pat nelietderigi ka vakcineties pret Rotavirus izraisito caureju
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits