Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Varšavā gaidāmas opozīcijas un valdības atbalstītāju demonstrācijas

Tūkstošiem cilvēku sestdien gatavojas iziet Polijas galvaspilsētas ielās, lai protestētu pret konservatīvās partijas Likums un taisnīgums (PiS) veidoto valdību, taču vienlaikus paredzēta demonstrācija PiS uzsākto reformu atbalstam, vēsta Polijas Radio.

Abas puses vēlas demonstrēt savu spēku, arvien vairāk padziļinoties politiskajai krīzei, kas piesaistījusi arī starptautisko uzmanību.

Valdības pretinieki protestē pret Konstitucionālā tribunāla, sabiedrisko mediju, civildienesta un drošības dienestu reformām, kuras uzsākusi PiS, kas nāca pie varas oktobrī, gūstot pārliecinošu uzvaru parlamenta vēlēšanās.

Protesta demonstrāciju organizē pilsoniskā kustība Demokrātijas aizstāvības komiteja (KOD) un vairums opozīcijā esošo partiju, kas apgalvo, ka valdība ignorē demokrātijas vērtības.

Gājiens, kas tiek rīkots ar saukli Mēs esam un paliksim Eiropā, sāksies plkst.13 (plkst.14 pēc Latvijas laika) pie premjerministres Beātas Šidlo kancelejas. Pēc tam demonstranti dosies uz Konstitucionālā tribunāla ēku.

Savukārt kontrdemonstrācija, ko rīko reliģiskās organizācijas, PiS atbalstītāji un nacionālisti, notiks ar saukli Polijai ir drosme.

Tās dalībnieki mudinās valdošo partiju nepadoties "kliķēm, kas nevar samierināties ar to privilēģiju zaudēšanu", kuras tās baudīja iepriekšējās, centriski labējās partijas Pilsoniskā platforma (PO) veidotās valdības laikā.

Valdības atbalstītāju demonstrācija sāksies ar katoļu dievkalpojumu plkst.11.

KOD līderis Mateušs Kijovskis uzsvēris, ka ir "ārkārtīgi svarīgi, lai tik daudz cilvēku, cik vien iespējams, demonstrētu, ka viņi ir Eiropas vērtību pusē".

Tajā pašā laikā Nacionālās kustības līderis un parlamenta deputāts Roberts Vinickis piektdien paziņoja, ka kontrdemonstrācija stāsies pretī "Briseles un Eiropas Savienības komisāru diktātam".

Savukārt nacionālistu apvienības Narodowcy RP pārstāve Monika Ohmana aicinājusi aizlūgt par KOD aktīvistiem.

"Mums būs iespēja lūgt apgaismības un atgriešanās žēlastību visiem tiem, kas darbojas KOD. [Aizlūgt] par tiem kolaboracionistiem un nodevējiem, kas ziņo par Poliju Briselei," norādīja Ohmana.

Eiropas Komisija (EK) janvārī ierosināja izmeklēšanu par iespējamajiem likuma varas un citu ES tiesību principu pārkāpumiem Polijā.

Tas izraisīja PiS atbalstītāju uzbrukumus opozīcijā esošajiem poļu politiķiem, apsūdzot viņu par Briseles musināšanu vērsties pret pašu valsti.

Vienlaikus ar abu nometņu demonstrācijām, sestdien Varšavā paredzēts arī Roberta Šūmana gājiens, kam izvēlēts sauklis Eiropa ir šeit!

Akcija, kam dots par ES tēvu dibinātāju dēvētā franču politiķa vārds, tiek pasniegta kā nepolitiska demonstrācija, kuras mērķis ir veicināt Eiropas integrāciju un pilsonisko sabiedrību.


    Uzmanību!

    Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

    Seko mums

    Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

    Ziņas e-pastā

    Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

    LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

    Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


    Aktuāli


    Baltijas valstis

    Vairāk Baltijas valstis


    Eiropa

    Vairāk Eiropa


    ASV

    Vairāk ASV


    Krievija

    Vairāk Krievija


    Tuvie austrumi

    Vairāk Tuvie austrumi


    Cits

    Vairāk Cits