Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Vēlēšanās Uzbekistānā uzvar līdzšinējais prezidents Šavkats Mirzijojevs

Pašreizējais Uzbekistānas prezidents Šavkats Mirzijojevs uzvarējis svētdien notiekošajās ārkārtas vēlēšanās, kas tika sarīkotas pēc viņa varu nostiprinošu izmaiņu konstitūcijā pieņemšanas, vēsta Deutsche Welle.

Uzbekistānas varasiestādes ziņo, ka Š. Mirzijojevs ieguva 87,1% balsu, kas viņam garantē trešo septiņu gadu termiņu prezidenta amatā. Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji paziņojuši, ka vēlēšanās trūcis "īstas sāncensības".

Š. Mirzijojevs vada visvairāk apdzīvoto Centrālāzijas valsti kopš 2016. gada. Ārkārtas vēlēšanu rīkošanu viņš izziņoja maijā pēc tam, kad referendumā tika veiktas izmaiņas valsts konstitūcijā. Tās tagad garantē vairāk konstitucionālo tiesību Uzbekistānas iedzīvotājiem, taču vienlaikus piešķir tiesības Š. Mirzijojevam, kurš ieguva amatu uz otro termiņu vēlēšanās 2021. gadā, sākt skaitīt termiņus amatā no jauna. Tātad teorētiski viņš drīkstēs būt amatā vēl divus termiņus pēc kārtas – līdz 2037. gadam.

65 gadus vecais bijušais inženieris Š. Mirzijojevs pozicionē sevi kā "jaunās Uzbekistānas" veidotāju. Viņš kampaņā lika uzsvaru uz ekonomiku un izglītību, paziņojot, ka vēlas panākt valsts iekšzemes koprodukta dubultošanu līdz 160 miljardiem ASV dolāru (146 miljardi eiro). Viņš arī vēloties atvērt 35 miljonu iedzīvotāju valsti tūrismam un ārzemju investīcijām. 

Nevalstiskās organizācijas vēsta, ka cilvēktiesību situācija Uzbekistānā Š. Mirzijojeva valdīšanas laikā ir uzlabojusies, ja salīdzina ar viņa ilglaicīgo priekšteci prezidenta amatā – izteikti autoritāro Islamu Karimovu. Lai gan Š. Mirzijojevs I. Karimova valdīšanas laikā bija Uzbekistānas premjerministrs no 2003. gada līdz 2016. gadam, pēc nokļūšanas prezidenta krēslā viņš atteicās no daudzām līdz tam izmantotajām represīvajām metodēm. Reformu vidū bija atteikšanās no piespiedu darba kokvilnas laukos, nodokļu sistēmas vienkāršošana, daudzu birokrātisku šķēršļu uzņēmējdarbībai atcelšana. Viņš arī atbrīvoja I. Karimova valdīšanas 25 gados ieslodzījumā nonākušos politieslodzītos, vēsta Al Jazeera.

EDSO novērotāji gan atzīmē, ka Uzbekistāna joprojām esot izteikti autoritāra valsts bez nozīmīgas opozīcijas valdošajiem, ko varējis just arī klusajā vēlēšanu kampaņā. Š. Mirzijojevs vēlēšanās sacenties ar trīs plaši nepazīstamiem kandidātiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits