Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Versija: Par Ziemeļkorejas jaunā līdera reģentiem kļūs mirušā vadoņa znots un māsa

Ziemeļkorejas ilggadējā vadoņa Kima Čenira nāve ir izraisījusi lielu satraukumu visā reģionā, jo pagaidām nav līdz galam saprotams, kas kļūs par vienas no pasaules nabadzīgākajām un slēgtākajām, taču tajā pašā laikā agresīvās, ar kodolieročiem bruņotās valsts faktisko vadītāju.

Oficiāli Phenjana ir paziņojusi, ka par „dižo pēcteci” kļūs mirušā diktatora jaunākais dēls Kims Čenuns, tomēr daudzi ārvalstu analītiķi norāda uz viņa jaunību (pēc dažādiem datiem, viņš ir dzimis vai nu 1983., vai 1984. gadā) un mazo politisko pieredzi. Šo iemeslu dēļ pastāv aizdomas, ka Kims Čenuns par valsts vadītāju kļūs tikai formāli, bet par reālo varu sāksies cīņa starp valdošās partijas eliti un bruņoto spēku augstāko vadību.

Tikmēr citi eksperti uzskata, ka valsts kolektīvā vadība reāli tiks uzticēta Kimam Čenunam, kā arī mirušā vadoņa vienīgajai vēl dzīvajai māsai, pērn armijas ģenerāļa pakāpi saņēmušajai Kimai Kionhi un znotam, vienam no Kima Čenira tuvākajiem līdzgaitniekiem Čžanam Sontekam, kuri kādu laiku pildīs reģentu lomu.

Galveno lomu reģentu tandēmā analītiķi atvēl Čžanam Sontekam, kurš ir viens no Ziemeļkorejas pašiem ietekmīgākajiem funkcionāriem, un kura partejiskās karjeras lielākā daļa saistīta ar paša līdzgaitnieku kontroli un izsekošanu. Līdz 2004. gadam viņš Darba partijā ieņēma organizatoriskās daļas vadītāja posteni, kur viens no galvenajiem Sonteka uzdevumiem bija partejiskās disciplīnas nodrošināšana un „citādi domājošo” meklēšana un atrašana. Pēc The Washington Post rīcībā esošās informācijas, Sonteks personiski „ir parakstījis lēmumus par daudzu augsta ranga amatpersonu nosūtīšanu uz koncentrācijas nometnēm”.

Neraugoties uz to, ka 2000. gadu vidū viņš nonāca Kima Čenira nežēlastībā, pagājušajā vasarā kļuva redzams, ka Č. Sonteks atkal ir atgriezies diktatora pašu tuvāko cilvēku lokā. Pērn jūnijā viņš tika iecelts par Tautas aizsardzības komitejas – struktūras, kura patstāvīgas mobilizācijas apstākļos esošajā valstī faktiski ir otra valdība – priekšsēdētāja vietnieku. Par sava māsasvīra iecelšanu šajā amatā paziņoja pats Kims Čenirs personiski, kas Ziemeļkorejā ir rets gadījums.

Kā liecina ticama informācija, Čžans Sonteks bija viens no tikai trim cilvēkiem valsī, kuri varēja vērsties pie Kima Čenira tieši. Citi divi, pēc bija viņa māsa Kima Kionhi un Kims Čenuns.

Jāatgādina, ka varas nodošanas Kimam Čenumam process Ziemeļkorejā sākās jau pagājušā gada vidū, kad vadoņa dēļs tika nozīmēts par valsts Drošības dienesta vadītāju, ievēlēts parlamentā un oficiāli stādīts priekšā valsts augstākajām amatpersonām. Vēl nedaudz vēlāk viņam tika piešķirta ģenerāļa dienesta pakāpe, un viņš tika iecelts par Centrālās militārās komisijas priekšsēdētāja vietnieku.

Kims Čenums ir ir Kima Čenira dēls no trešās sievas, kura 2004. gadā mira 51 gada vecumā. Pirms nāves valsts mediji sāka viņu dēvēt par cienījamo māti, kas, pēc analītiķu domām liecināja, ka viens no viņas dēliem kļūs par Ziemeļkorejas nākamo līderi.

Jaunākais dēls par tēva varas mantinieku tika izvēlēts tādēļ, ka Kima Čenira vecākais dēls Kims Čenams zaudēja tēva uzticību pēc tam, kad 2001. gadā viņu ar viltotu Dominikānas Republikas pasi aizturēja Japānā. Toreiz viņš gribēja Tokijā apmeklēt Disnejlendu. Kims Čenirs uzskatīja, ka dēls ir pārāk pakļauts Rietumu kultūras ietekmei, tādēļ attalināja vinu no varas.

Savukārt mirušā vadoņa vidējais dēls Kims Čenčhols cieš no slimības, kuras laikā organisms pastiprināti izstrādā sieviešu hormonus. Bijušais Kima Čenira pavārs, japānis Kendzi Fudzimoto savos memuāros rakstīja, ka tēvs savu vidējo dēlu šī iemesla dēļ uzskatīja par pārāk „sievišķīgu” un tāpat attālināja no varas.

Savukārt kas attiecas uz Kimu Čenunu, tad viņš, cik noprotams no pārbēdzēju liecībām, pēc rakstura un īpašībām ļoti līdzinās savam tēvam un vectēvam, kamdēļ eksperti uzskata, ka viņam ir visas iespējas nākotnē kļūt par reālo Ziemeļkorejas vadītāju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits