Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Vēsturiska piezemēšanās

"Ar atgriešanos, mazulīt!" Tā miljardieris Īlons Masks tviterī atzīmēja viņam piederošā kosmisko pārvadājumu uzņēmuma SpaceX izstrādātās daudzkārt izmantojamās nesējraķetes Falcon 9 veiksmīgo piezemēšanos pirmdienas vakarā leģendārajā ASV gaisa spēku bāzē Kanaverala ragā Floridā.

Tas uzskatāms par vēsturisku notikumu, jo pirmo reizi kādam izdevies kontrolēti piezemēt daļu no daudzpakāpju nesējraķetes, kuras uzdevums ir nogādāt izplatījumā kosmiskos lidaparātus. Panākumam var būt milzīga nozīme, lai nākotnē samazinātu kosmisko pārvadājumu izmaksas.

70 metru augstās (kopā ar kravas kuģi Dragon) divpakāpju nesējraķetes Falcon 9 pirmā pakāpe, kurā atrodas deviņi simtiem miljonu dolāru vērti dzinēji, nevainojami piezemējās vertikālā stāvoklī pēc tam, kad bija veiksmīgi nogādājusi 200 kilometru augstumā otro pakāpi kopā ar kravas kuģi, kurā atradās 11 komunikāciju satelītu. "SpaceX pārrakstīja vēsturi, pirmo reizi piezemējot nesējraķeti pēc orbitālā lidojuma," raksta populārais portāls Space.com.

Arī Masks neslēpa saviļņojumu par panākumu. "Uzskatu, ka tas bija revolucionārs brīdis. Nevienam iepriekš nav izdevies nogādāt atpakaļ uz Zemi nesējraķeti, kas ir paredzēta orbitāliem lidojumiem,» SpaceX dibinātāju un vadītāju citēja ziņu aģentūra Associated Press. "Tas ir fundamentāls izmaiņu solis, salīdzinot ar ikvienu citu nesējraķeti, kas jebkad ir lidojusi."

Kalifornijā bāzētais SpaceX divreiz - šī gada janvārī un aprīlī - pēc sekmīgas palaišanas mēģināja piezemēt Falcon 9 pirmo pakāpi uz peldošas platformas Atlantijas okeānā, bet abos gadījumos nesējraķete piezemējās pārāk strauji un avarēja.

Uzņēmums uz pusgadu pārtrauca Falcon 9 izmēģinājumus pēc tam, kad 28. jūnijā nesējraķete, kam ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācijas (NASA) uzdevumā vajadzēja nogādāt kravu uz starptautisko kosmosa staciju, dažas minūtes pēc pacelšanās uzsprāga. (SpaceX ir 1,6 miljardu dolāru (1,44 miljardi eiro) vērts līgums ar NASA par vismaz 12 šādiem lidojumiem).

Pēc šī negadījuma SpaceX veica nopietnas izmaiņas Falcon 9 dizainā un aprīkoja nesējraķeti ar krietni spēcīgākiem dzinējiem.

Novembrī sekmīgu vertikālo piezemēšanos veica arī nesējraķete New Shepard, ko izstrādājis amerikāņu kosmisko pārvadājumu uzņēmums Blue Origin, kas pieder interneta lieluzņēmuma Amazon.com īpašniekam Džefam Bezosam.

Tomēr tās piezemēšanās nav salīdzināma ar Falcon 9 panākumu, jo krietni mazākā un vieglākā New Shepard sasniedza tikai 100 kilometru augstumu (tas uzskatāms par suborbitālu lidojumu) un pārvietojās ar daudzkārt mazāku ātrumu.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 23.decembra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits