Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Virdžīnijas traģēdija nemaina universitāšu ikdienu

Norimstot sākotnējai panikai pēc Virdžīnijas Tehniskās universitātes slaktiņa, arī ASV politiķi pamazām piemirsuši sākotnējos solījumus, tāpēc gada laikā pēc traģēdijas drošība universitātēs uzlabojusies nebūtiski. Vietējie laikraksti norāda, ka retās pārmaiņas likumos galvenokārt saistītas ar konkrētiem notikumiem, kamēr šaujamieroči joprojām ir brīvi nopērkami, turklāt 18 štatos ieroču tirgotājiem ne vienmēr ir pieejamas ziņas par pircēju garīgo veselību.

Psihiatru uzraudzība


Universitāšu pārstāvji par izmaiņām gan ir citās domās. "Manuprāt, kopumā mēs varam būt ļoti apmierināti ar paveikto," žurnālam TIME apgalvoja Virdžīnijas universitātes pārbaudes kolēģijas vadītājs Džeralds Mesendžils.

Kā galveno sasniegumu viņš minēja rūpīgāku garīgi nelīdzsvaroto studentu uzraudzību, kas ļauj precīzāk novērtēt viņu patieso stāvokli. Pagājušā gada 16.aprīļa traģēdijas vaininieks Čo Sun Hui tagad pastāvīgi būtu psihiatru redzeslokā un viņam nebūtu iespēja iegādāties ieročus, pārliecināts Dž.Mesendžils. Taču TIME norāda, ka Virdžīnijas slaktiņš bija izņēmums, jo aptuveni 95% vardarbīgo noziegumu veic cilvēki, kuriem līdz tam nav bijušas garīgas nelīdzsvarotības izpausmes.

Turklāt uzmanības koncentrēšana uz psihisku problēmu nomāktajiem cilvēkiem var radīt pretēju efektu, viņiem izvairoties no palīdzības saņemšanas, lai netiktu uzskatīti par potenciāliem slepkavām. "Es neesmu vardarbīgi noskaņots," laikrakstam The Arizona Republic uzsvēra ar hronisku depresiju sirgstošais students Lūkass Ebo. "Un pazīstu daudzus garīgi slimus cilvēkus, bet neviens no viņiem nav varmācīgs."

Studenti pieprasa ieročus


Tāpēc psihologi aicina lielāku uzmanību pievērst nevis atsevišķu cilvēku uzraudzīšanai un ārstēšanai, bet gan kopējās attieksmes mainīšanai. "Realitātes šovi rāda, ka mēs pārejam uz kultūru, kur uzvarētāji tiek krasi pretnostatīti zaudētājiem. Pazemojoša, apvainojoša izturēšanās pret otrajiem tiek uzskatīta par normu, un to bērniem nav viegli izturēt," uzskata Ņujorkas psiholoģe Sūzena Lipkinsa.

Drošības uzlabojumu trūkumu dēļ daudzi studenti sākuši pieprasīt atļaut viņiem nēsāt ieročus arī universitātēs un kopmītnēs. "Vai jūs labprātāk vienkārši sēdētu zem galda, kamēr kāds gatavojas jūs nogalināt, vai arī izmantotu iespēju aizstāvēties?" CNN retoriski jautā Sinsinati universitātes students Maikls Flitkrafts, kurš interneta portālā Facebook izveidojis kopienu šādas pārmaiņas pieprasošiem studentiem. Pašlaik tajā jau ir vairāk nekā 25 000 biedru. Tikmēr pašā Virdžīnijas Tehniskajā universitātē traģēdijas gadadienu trešdien pieminēja salīdzinoši klusu. Aizbildinoties ar nelāgām atmiņām, daudzi studenti un profesori piemiņas ceremonijā nemaz nepiedalījās. "Ja es par to iedomājos ilgāk par pāris minūtēm, apziņā atgriežas tābrīža izjūtas," AP sacīja vietējā studente Ērina Šīhena.

***

Virdžīnijas slaktiņš


- 2007.gada 16.aprīlī Virdžīnijas Tehniskajā universitātē notika traģiskākā skolu apšaude ASV

- Ar diviem pusautomātiem bruņotais angļu filoloģijas students Čo Sun Hui nogalināja 32 cilvēkus un ievainoja 17, beigās izdarot pašnāvību

- Psihologi izteikuši versijas, ka slepkava sirdzis ar lielummāniju, šizofrēniju vai hronisku depresiju

- Čo Sun Hui literārās izpausmes bija pārpildītas ar lamuvārdiem un vardarbību

- 2005.gada beigās nosūtīts uz psihiatrisko slimnīcu, bet atzīts par spējīgu turpināt mācības

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits