Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Višegradas crescendo debatēs par ES nākotni

Pēdējā laika notikumi Eiropas Savienībā, kas jau tāpat nekad nav izcēlusies ar pilnīgu vienprātību starp visām dalībvalstīm, Apvienotajā Karalistē notikušais balsojums par izstāšanos no ES, atšķirīgā pieeja tādām problēmām kā migrācija un finanšu krīzes risinājumi, ļāvuši analītiķiem konstatēt, ka iezīmējusies izteikti redzama dalībvalstu pulcēšanās atsevišķās grupās. 

Britiem zaudējot iespēju ietekmēt notiekošo ES un līdzšinējā ES motora –Vācijas un Francijas – sazobei mazinoties, tiek vairāk meklētas reģionālas pieejas dažādu ES problēmu risināšanā, kas balstītas vai nu vienādās interesēs un problēmās, vai līdzīgu politisko spēku nākšanā pie varas reģionā. 

Ziņu aģentūras Bloomberg analītiķis Leonīds Beršidskis pauž viedokli, ka viens no pašreizējās ES (jau neņemot vērā Apvienoto Karalisti) interešu un politikas sadalījuma modeļiem ir dalībvalstu "pulcēšanās" trīs blokos.

Viens koncentrējas ap Vāciju un iekļauj Beniluksa valstis (Beļģija, Nīderlande, Luksemburga), Ziemeļvalstis (Somija, Zviedrija, Dānija) un Baltijas valstis. Vācijas kanclere Angela Merkele gan speciāli neveidojot šādu bloku, drīzāk šīs valstis vieno savā ziņā līdzīga ekonomiskā politika, visai stingra budžeta izdevumu veidošanas politika un vismaz kādu laiku arī tolerance pret imigrantiem.

Pagājušās nedēļas nogalē ciešāku sadarbību jaunā līmenī akcentēja ES dienvidvalstis. Līdz šim visai amorfais un galvenokārt tikai ekonomisko problēmu vienotais valstu grupējums mēģina kļūt par politisku veidojumu.

Piektdien Atēnās grieķu premjerministra Alekša Cipra vadībā pulcējās Francijas, Itālijas, Portugāles, Maltas un Kipras līderi, kā arī ieilgušās valdības veidošanas krīzes mocītās Spānijas pārstāvis, lai spriestu, kā AFP skaidroja Ciprs, kā cīnīties pret "marginālo un rasistisko uzskatu un netolerances" izplatīšanos ES, kā arī saskaņotu viedokļus par ES nākotni pēc Brexit pirms 16. septembra ES samita Bratislavā, kurā vairs nepiedalīsies Lielbritānija.

Taču visskaļākais un uzstājīgākais no blokiem pēdējā laikā ir tieši Višegradas jeb, kā to dēvē Bloomberg analītiķis, Austrumu bloks. Tas par sevi nepārprotami atgādināja Kriņicas ekonomikas forumā pagājušajā nedēļā, kura laikā notika arī Višegradas valstu – Čehijas, Ungārijas, Polijas, Slovākijas – līderu un parlamenta vadītāju tikšanās. 

Par šīs grupas neformālo līderi kļuvis Ungārijas premjers Viktors Orbāns, kuram forumā piešķīra Gada cilvēka balvu.

Visu Jura Tihanova rakstu lasiet pirmdienas, 12. septembra laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits