Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Ziemeļkoreja ignorē aicinājumus

Ziemeļkoreja otrdien noraidīja atkārtotos starptautiskās sabiedrības aicinājumus atturēties no tālas darbības rādiusa raķetes palaišanas, ar ko Phenjana plāno nogādāt orbītā satelītu. Par spīti pat agrāko sabiedroto Krievijas un Ķīnas brīdinājumiem, Ziemeļkoreja pabeigusi visus sagatavošanās darbus, iepildījusi degvielu un sola šīs nedēļas laikā raķeti palaist, saucot ieceri par Ziemeļkorejas dibinātāja Kima Sen Ira simtās jubilejas svinību kulmināciju.

«Mēs Phenjanas apņemšanos palaist satelītu uztveram kā ignoranci pret ANO Drošības padomes lēmumiem,» Krievijas Ārlietu ministriju citēja RIA Novosti. Krievija arī pievienojās Japānas un Dienvidkorejas brīdinājumiem, ka notrieks raķeti, ja tā skars valsts teritoriju.

«Mēs aicinām visas iesaistītās puses saglabāt mieru, būt savaldīgiem un izvairīties no spriedzes eskalācijas Korejas pussalā,» uzsvēra Ķīnas Ārlietu ministrija.

Tādas Āzijas aviokompānijas kā Philippine Airlines, Japan Airlines un All Nippon Airways jau mainījušas lidojumu maršrutus, lai izvairītos no iespējamā raķetes ceļa. Tādējādi daļa plānoto lidojumu var ilgt līdz pat 20 minūtēm ilgāk.

Phenjanas oponenti bažījas, ka raķetes palaišana iecerēta kā aizsegs tālas darbības rādiusa ballistiskās raķetes izmēģinājumam. Tikmēr Ziemeļkoreja tās dēvē par klajām «blēņām». Ar Unha-3 raķeti orbītā tikšot nogādāts satelīts, kas sekmēs laikapstākļu prognozēšanu un dabas resursu izpēti.

«Mūsu satelīts sver 100 kilogramus. Ja tas būtu ierocis, 100 kilogramu krava nesniegtu lielu rezultātu,» norādīja Ziemeļkorejas Centrālā kosmosa komiteja, piebilstot, ka «palaišanas tornis ir uzbūvēts atklātā vietā».

Eksperti norāda, ka 12.-16. aprīlī plānotā palaišana ir veids, kādā badā slīgstošās komunistiskās valsts vara cer pārliecināt tās iedzīvotājus par Ziemeļkorejas varenību un pārticību, ziņoja BBC.

ASV norāda, ka Ziemeļkoreja ar raķetes palaišanu pārkāps noslēgto vienošanos, kas apmaiņā pret kodolizmēģinājumu pārtraukšanu nodrošinātu Phenjanai pārtikas piegādi. Tikmēr Dienvidkoreja brīdina, ka Ziemeļkoreja jau iecerējusi arī trešo kodolizmēģinājumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits