Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ziemeļkoreja izšāvusi divas ballistiskās raķetes

Ziemeļkoreja ceturtdien palaidusi divas ballistiskās raķetes, pēdējā laika raķešu izmēģinājumus pamatojot kā nepieciešamus pretpasākumus ASV un Dienvidkorejas kopīgām militārajām mācībām.

Dienvidkorejas armija ceturtdien paziņoja, ka no Phenjanas Samsokas rajona uz Japāņu jūras austrumiem palaistas divas tuvas darbības rādiusa ballistiskās raķetes.

Pirmā raķete nolidojusi 350 kilometrus apmēram 80 kilometru maksimālajā augstumā, bet otra nolidojusi 800 kilometrus 60 kilometru augstumā, liecina Dienvidkorejas armijas analīze.

Dienvidkorejas armija norādīja, ka tā varētu būt pirmā reize, kad Ziemeļkorejas raķetes palaistas no Samsokas.

Ziemeļkorejas raķešu izmēģinājumu apstiprināja arī Japāna.

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padome sasauca sanāksmi par Ziemeļkoreja otrdien izšauto vidēja darbības rādiusa ballistisko raķeti, kas pārlidoja Japānas teritoriju un iekrita Klusajā okeānā. Ziemeļkorejas izšauta raķete iepriekšējo reizi bija pārlidojusi Japānu 2017.gadā.

Ziemeļkoreja vainoja Vašingtonu par "militārā saspīlējuma Korejas pussalā saasināšanu". ASV sasauktajā ANO Drošības padomes ārkārtas sēdē šādu pozīciju atbalstīja arī Ķīna.

Kā paziņoja Ziemeļkorejas Ārlietu ministrija, sešu raķešu palaišana nepilnu divu nedēļu laikā ir "tikai Korejas Tautas armijas pretpasākums Dienvidkorejas - ASV kopīgām mācībām".

Pēdējo nedēļu laikā Dienvidkoreja, Japāna un Vašingtona ir pastiprinājušas kopīgās mācības, arī veicot plaša mēroga jūras spēku manevrus un pretzemūdeņu mācības.

ASV otro reizi mēneša laikā uz austrumiem no Dienvidkorejas dislocēs lidmašīnu bāzeskuģi "Ronald Reagan", trešdien paziņoja Dienvidkoreja.

Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA citēja Ārlietu ministrijas paziņojumu, sakot, ka tas "nopietni apdraud situācijas stabilitāti Korejas pussalā".

ASV mudina ANO Drošības padomi pastiprināt Ziemeļkorejai noteiktās sankcijas. Maijā tādam ierosinājumam veto uzlika Krievija un Ķīna.

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns jūlijā paziņoja, ka viņa valsts ir "gatava mobilizēt" savas kodolspējas jebkurā karā pret ASV un Dienvidkoreju. Viņš atkārtoja, ka Phenjana nekad neatteiksies no kodolieročiem, kas tai vajadzīgi, lai pretotos karadarbībai no Vašingtonas puses.

Ziemeļkoreja šogad ir veikusi rekordlielu skaitu ieroču izmēģinājumu un pieņēmusi likumu, kas ļauj tai īstenot preventīvu kodoltriecienu. Phenjana izmanto domstarpības ANO Drošības padomē, kas padziļinājās saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā.

ASV un Dienvidkoreja prognozē, ka Ziemeļkoreja šogad plāno vēl vienu kodolizmēģinājumu, kas varētu notikt pēc 16.oktobrī gaidāmā Ķīnas Komunistiskās partijas kongresa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits