Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Ziemeļkoreja veikusi jaunu kodolizmēģinājumu

Ziemeļkoreja apstiprinājusi, ka tā, nepakļaujoties starptautiskās sabiedrības prasībām, otrdien veikusi trešo kodolizmēģinājumu.

Reģionālās seismoloģijas iestādes plkst.11.57 (plkst.4.57 pēc Latvijas laika) reģistrēja 4,9 līdz 5,1 magnitūdu stipru pazemes grūdienu, kura epicentrs atradās kilometra dziļumā tajā pašā vietā, kur izvietots Ziemeļkorejas kodolizmēģinājumu poligons.

Trīs stundas vēlāk Phenjana apstiprināja, ka tā savā atomieroču izmēģinājumu poligonā, kas atrodas valsts ziemeļaustrumos, uzspridzinājusi samazinātu kodollādiņu. Ziemeļkorejas mediji vēsta, ka kodolizmēģinājums bijis sekmīgs un ka tā mērķis ir stāties pretī ASV agresijai, kas apdraudot Phenjanas tiesības uz miermīlīgiem mērķiem paredzētu Zemes pavadoņu palaišanu.

Draudus veikt jaunu kodolizmēģinājumu Phenjana izteica pēc tam, kad ANO Drošības padome vērsa pret Ziemeļkoreju pastiprinātas sankcijas, reaģējot uz decembrī veikto raķetes palaišanu. Lai gan Phenjana apgalvoja, ka raķete palaista, lai nogādātu Zemes orbītā satelītu, starptautiskā sabiedrība to uztvēra kā slēptu tāla darbības rādiusa ballistiskās raķetes izmēģinājumu, kas ziemeļkorejiešiem aizliegts ar ANO rezolūcijām.

Starptautiskā kodolizmēģinājumu novērošanas aģentūra vēsta, ka otrdien veiktais sprādziens bijis aptuveni tikpat stiprs kā abi iepriekšējie Ziemeļkorejas kodolizmēģinājumi, kas tika veikti 2006. un 2008.gadā. Savukārt Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija vērtē, ka pazemes grūdienu izraisījis sešas līdz septiņas kilotonnas vai pat vēl spēcīgāks kodollādiņš.

Pirmajā ziemeļkorejiešu kodolizmēģinājumā tika uzspridzināts vienu kilotonnu stiprs lādiņš, bet otrajā lādiņa spēks sasniedza divas līdz sešas kilotonnas. Tikmēr Phenjana apgalvo, ka neskatoties uz kodollādiņa miniatūrajiem izmēriem, tas bijis spēcīgāks nekā abos iepriekšējos izmēģinājumos.

Tiek uzskatīts, ka jaunais kodolizmēģinājums var Ziemeļkoreju tuvināt punktam, kurā tā būs spējīga izgatavot pietiekami kompaktu kaujas galviņu, kuru varēs uzstādīt uz tāla darbības rādiusa raķetes, kas spējīga sasniegt ASV teritoriju.

Eksperti norāda, ka izmēģinājums veikts tieši pirms otrdien gaidāmās ASV prezidenta Baraka Obamas tradicionālās ikgadējās uzrunas par stāvokli valstī, kurā Baltā nama saimnieks plānoja nākt klajā ar aicinājumu dramatiski samazināt kodolieroču krājumus visā pasaulē. Tikmēr diplomāti vēsta, ka otrdienas rītā notiks ANO Drošības padomes ārkārtas sanāksme, kurā tiks apspriesta iespējamā reakcija uz Phenjanas veikto kodolizmēģinājumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits