Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Ziemeļkorejas ārlietu ministrs sola sagraut ASV ilūzijas, ka sankciju dēļ valsts mainīsies

Ziemeļkorejas ārlietu ministrs Ļi Jonho piektdien ASV valsts sekretāru Maiku Pompeo nodēvējis par "indīgu augu amerikāņu diplomātijā" un solījis "sagraut absurdo [ASV] sapni", ka sankcijas piespiedīs Phenjanu mainīties.

Ziemeļkorejas retorika apdraud iespējas atsākt kodolsarunas ar ASV. Augsta ranga ASV diplomāts šonedēļ atklāja, ka Vašingtona ir gatava atsākt sarunas ar Phenjanu pēc tam, kad ASV un Dienvidkoreja 20.augustā pabeidza kārtējās kopīgās militārās mācības, kuras Ziemeļkoreja raksturoja kā iebrukuma izmēģinājumu. 

Ļi komentēja Pompeo intervijā pausto, ka Vašingtona saglabās stingras sankcijas pret Ziemeļkoreju, ja vien tā neveiks denuklearizāciju. 

Ministrs norādīja, ka nevar ignorēt Pompeo "bezatbildīgos izteikumus", jo tie izskanējuši laikā, kad iespējama kodolsarunu atsākšana. Ļi savu ASV kolēģi raksturoja kā bezkaunīgu cilvēku, jo vizītes Phenjanā laikā viņš "lūdzies" Ziemeļkoreju veikt denuklearizāciju un uzlabot divpusējās attiecības, kā arī vairākas reizes ir ticies ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu.  

Aprīlī Ziemeļkoreja pieprasīja ASV prezidentam Donaldam Trampam atsaukt Pompeo no kodolsarunām. 

Ļi apliecināja, ka Ziemeļkoreja ir gatava gan dialogam, gan konfrontācijai. Tomēr viņš brīdināja, ka Ziemeļkoreja mēģinās arī turpmāk būt "Amerikas lielākais drauds", ja ASV turpinās vērsties pret valsti ar sankcijām. 

Pompeo intervijā laikrakstam Washington Examiner šonedēļ pauda, ka ASV "turpinās saglabāt sankcijas, kas ir visu laiku stingrākās, un turpinās strādāt, lai pārliecinātu priekšsēdētāju Kimu un Ziemeļkorejas līderus, ka pareizā rīcība būtu denuklearizācija". 

ASV sūtnis Ziemeļkorejas jautājumos Stīvens Bīgans trešdien paziņoja, ka ASV ir "gatavas saziņai, tiklīdz saņemsim ziņu no mūsu kolēģiem Ziemeļkorejā", lai gan tā nesen veica vairākus raķešu un citu ieroču izmēģinājumus, acīmredzami protestējot pret ASV un Dienvidkorejas militārajām mācībām. 

ASV vadītās kodolsarunas ar Ziemeļkoreju pārtrūka, kad otrajā samitā, kas februārī notika Vjetnamā, Tramps noraidīja Kima prasību par plašiem sankciju atvieglojumiem apmaiņā pret daļējiem atbruņošanās soļiem. Jūnija beigās abi līderi tikās uz demarkācijas līnijas starp abām Korejas pussalas valstīm un vienojās atsākt sarunas. 

Ziemeļkoreja nereti izmanto rupjus, rasistiskus un seksistiskus izteikumus pret ASV un Dienvidkorejas līderiem. Maijā Ziemeļkorejas valsts medijos bijušais ASV viceprezidents Džo Baidens tika nodēvēts par "idiotu, kam trūkst cilvēka pamatīpašību". Trampu Phenjana iepriekš nodēvējusi par "garīgi atpalikušu ASV večuku", bijušais ASV prezidents Baraks Obama ir saukts par mērkaķi, bet bijusī Dienvidkorejas prezidente Paka Gunhje - par prostitūtu.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka melot pašiem sev un pašiem noticēt, ka Pelmenis šķirsies no atombumbas... tas ir tas pats, kas melot pašiem sev un noticēt, ka govju pirdieni un atraugas ietekmē globālo klimatu.
Ko rej?ietis
K
Ja tā krieveļu iedibinātā pseidovalsts nemainīsies , Z korejas tauta nonāks D Korejas koncernu verdzībā. Rukās pa 12 stundām ik dienu par rīsu bļodiņu un tupeņu degvīna mēriņu...
ruksis
r
Kamēr Ķīna stutēs Z-Koreju, tikmēr tā pastāvēs. Ķīnieši ir viltīgi, bet tagad Trumpis tos mazliet patramda.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits