Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Ziņojums: Pasaule zaudē cīņā pret mežu izciršanu

Vēsturiskā vispasaules vienošanās par atmežošanas apturēšanu ir cietusi neveiksmi un pasaule zaudē cīņā pret mežu izciršanu, liecina ziņojums par Ņujorkas Mežu deklarācijas izpildes gaitu.

2014.gadā Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) klimata samita laikā noslēgtās vienošanās mērķis bija līdz 2020.gadam atmežošanas tempus samazināt uz pusi, bet līdz 2030.gadam to pilnībā apturēt.

Tomēr mežu izciršana turpinās satraucošā apmērā un apdraud pasaules centienus apturēt klimata pārmaiņu postošo ietekmi, secinājuši eksperti.

25 organizāciju apvienība NYDF Assessment Partners savā kritikā atzinusi, ka mežu izciršanas radītās ogļskābās gāzes izmešu apmērs gadā ir pielīdzināms Eiropas Savienības saražotajam siltumnīcas efektu izraisošo gāzu apjomam.

"Piecus gadus pēc Ņujorkas Mežu deklarācijas noslēgšanas atmežošana ir ne tikai turpinājusies, bet patiesībā tā ir paātrinājusies," sacīja viena no ziņojuma koordinatorēm Šarlote Štreka. Viņa ir organizācijas Climate Focus līdzdibinātāja un direktore.

Eksperti aplēsuši, ka 2014.-2018.gadā vidēji zaudētā mežu platība pasaulē viena gada laikā ir pielīdzināma Lielbritānijas teritorijas mērogam.

Tropisko mežu zaudējums veido 90% no kopējās atmežošanas pasaulē, bet viskritiskāk situācija tiek vērtēta Amazones baseina valstīs Bolīvijā, Brazīlijā, Kolumbijā un Peru.

Pētījuma autoriem īpašas bažas rada jauna atmežošanas epicentra veidošanās Rietumāfrikā. Kongo Demokrātiskajā Republikā pēdējo piecu gadu laikā koku izzāģēšana ir dubultojusies.

Ņujorkas Mežu deklarācija ir brīvprātīga un nesaistoša vienošanās par rīcību, lai apturētu mežu platības samazinājumu pasaulē.

Pirmo reizi to pieņēma 2014.gada septembrī ANO Klimata samitā. Līdz 2017.gada oktobrim tai bija pievienojušās 40 valdības, 57 starptautiskas kompānijas un 58 nevalstiskās organizācijas.

Top komentāri

Pravietisnejaukais
P
Dievs ir radījis pasauli un dabu priekš cilvēka Meži ir Dieva dāvana cilvēkiem. Cilvēks ir iecelts par kungu un izmantotāju visai Dieva radībai, tātad arī meži ir nodoti cilvēka rīcībā. Protams, ar uzticēto bagātību ir jāapietas rūpīgi. Ir stulbi izmantot resursus tādā veidā, ka tie vairs neatjaunojas. Latvijā var cirst kaut vai 100%, vienalga mežs ataugs. Bet tā nav visur.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits