Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 16. septembris
Asja, Asnate, Dāgs

12 bojāgājušo, nogrimstot nelegālo migrantu pārpildītai laivai Lamanšā

Vismaz 12 cilvēki gājuši bojā Francijas ziemeļu piekrastē, kad pārplīsa laiva, kurā Lamanšu centās šķērsot nelegālie migranti, vēsta France24.com. Šī ir nāvējošākā šāda veida katastrofa šogad Lamanšā, kur kopš gada sākuma jau bija gājuši bojā 30 migranti, kas nedrošās un pārpildītās laivās mēģinājuši sasniegt Apvienotās Karalistes krastus.

Francijas un Lielbritānijas valdība jau gadiem ilgi nesekmīgi centušās ierobežot šo nelegālās migrācijas ceļu. Migranti maksā cilvēku kontrabandistiem tūkstošiem eiro par vietu nedrošajos peldlīdzekļos. Šo plūsmu pagaidām nav izdevies būtiski ierobežot, ne palielinot policijas patruļu skaitu Francijas piekrastē, ne atvēlot vairāk naudas pret cilvēku kontrabandistiem vērstajām operācijām.

Kā atzīmē BBC korespondents Francijā Endrū Hārdings, uz policijas operācijām cilvēku kontrabandisti reaģē, padarot migrantu laivu braucienus vēl bīstamākus. Tie tiek veikti no iekšzemes kanāliem vai vietām Francijas piekrastē, kas atrodas tālāk uz dienvidiem, tā padarot bīstamo ceļu pāri kuģu pārpildītajam Lamanšam garāku un ilgāku. Turklāt kontrabandisti tagad cenšas iedabūt katrā laivā vēl lielāku skaitu cilvēku – dažkārt 90 cilvēki tiek iespiesti piepūšamajā laivā, kas paredzēta maksimāli 40 cilvēkiem.

AFP vēsta, ka laiva, kuras dibens otrdien pārplīsa jūrā netālu no Francijas pilsētas Buloņas, bijusi pārpildīta. Glābšanas operācijā tika iesaistīts Francijas krasta apsardzes helikopters, jūras spēku kuteri un zvejas kuģi. Vairāk nekā 50 cilvēku tika izglābti, taču 12, to skaitā seši bērni un grūtniece, zaudēja dzīvību. Divu izglābto veselības stāvoklis ir kritisks. Tikai astoņiem cilvēkiem no tiem, kas sāka braucienu pārpildītajā laivā, bijušas glābšanas vestes.

Francijas prokuratūras pārstāvis paziņoja, ka lielākā daļa laivā atradušos esot eritrejiešu izcelsmes, taču precīza pilsonība vēl neesot noskaidrota.

BBC ziņo, ka šogad Lamanšu laivās nelegāli šķērsojis jau vairāk nekā 21 tūkstotis cilvēku. Tas ir vairāk nekā attiecīgajā laika posmā pērn, bet mazāk nekā 2022. gadā. 

Apvienotās Karalistes iekšlietu ministre Iveta Kūpere raksturojusi notikušo kā "šausminošu un dziļi traģisku" un izteikusies, ka jāpastiprina centieni sagraut bīstamās noziedzīgās cilvēku kontrabandistu bandas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits