Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Abāss piekrīt Francijas piedāvātajam pamiera plānam

Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmūds Abāss paziņojis, ka atbalsta Ēģiptes un Francijas prezidentu izstrādāto pamiera plānu, kas paredz palīdzības sūtījumu atjaunošanu Gazai un visu konfliktā iesaistīto pušu sarunas par uguns pārtraukšanu. Šo plānu atbalsta arī ASV, taču Izraēlas vēstniece ANO Gabriela Šaleva pagaidām tikai norādījusi, ka viņas valsts Francijas un Ēģiptes priekšlikumu "ļoti, ļoti rūpīgi" pārdomās.

Tomēr Izraēla jau piekritusi ik dienas uz trim stundām pārtraukt uzbrukumus dažos Gazas joslas reģionos, lai to iedzīvotāji varētu saņemt palīdzību. Tas gan acīmredzami nav mazinājis Venecuēlas prezidenta Ugo Čavesa sašutumu, kurš otrdienas vakarā paziņoja, ka Izraēla "rupji pārkāpusi starptautiskos noteikumus" un padzina no valsts tās vēstnieku.

Naktī uz trešdienu Izraēla veica vairāk nekā 30 uzlidojumus Gazai. Vienā no tiem tika iznīcināta kāda skolas ēka, kurā, saskaņā ar Izraēlas teikto, uzturējās islāmistu kaujinieki. Šajā uzlidojumā mira vismaz 30 cilvēki, palielinot kopējo bojāgājušo skaitu palestīniešu pusē līdz vismaz 600 cilvēkiem. Kopš karadarbības uzsākšanas miruši arī 11 izraēlieši.

Konfliktā iesaistījies arī teroristu grupējums Al Qaeda. Tās vadītāja vietnieks Aimans az Zavahiri izplatījis paziņojumu, kurā mudina savus "musulmaņu brāļus un Gazas un visas Palestīnas mudžahedīnus" turpināt cīņu pret Izraēlu un "pēc iespējas" palīdzēt viņiem karā. Viņš arī apgalvoja, ka uzlidojumi "ir dāvana no [jaunievēlētā ASV prezidenta] Obamas vēl pirms viņa stāšanās amatā". "Vēlēšanu laikā Obama tika tēlots kā mesija, kurš mainīs amerikāņu ārpolitiku, taču tagad viņš Gazā bez žēlastības un pat nožēlas nogalina jūsu brāļus un māsas," apgalvoja A. az Zavahiri.

Līdz šim B.Obama lielākoties izvairījies no runāšanas par Gazas konfliktu, norādot, ka tikai pašreizējais prezidents ir tiesīgs runāt ASV vārdā. Tomēr viņš norādīja, ka seko līdzi situācijai Gazā, un konflikta atrisināšana būs viena no viņa prioritātēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits