Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Aģentūra Moody's uzreiz par trim līmeņiem pazemina Itālijas kredītreitingu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody's par trim līmeņiem – no A2 līdz Aa2 ar negatīvu prognozi pazemināja Itālijas valsts obligāciju reitingu, vēsta BBC News. Moody's savu lēmumu pamato ar investoru nedrošību par eirozonas valstu kredītspējām un risku palielināšanos ilgtermiņa investīcijām eirozonā.

Kaut arī Itālijai šobrīd nav nopietnas nepieciešības pēc aizņēmumiem, un kredītu līmenis valsts privātajā sektorā ir diezgan zems, Moody's paziņojumā teikts, ka tirgus pašlaik nav tendēts uz eiro.

Itālijas premjerministrs Silvio Berluskoni paziņoja, ka aģentūras lēmums bijis paredzams, tomēr "Itālijas valdība pieliek maksimālas pūles, lai sasniegtu izvirzītos mērķus". Kā atzīmēja Itālijas premjerministrs, Eiropas Komisija ir piekritusi viņa valdības izstrādātajam taupības budžetam, kura mērķis ir deficīta novēršana 2013. gadā.

Analītiķi brīdina, ka Itālijas vērtspapīru reitinga pazemināšanai, visticamāk, sekos arī Itālijas banku reitinga pazemināšana. Ja tas notiks, bankām kļūs grūtāk un dārgāk piesaistīt aizņēmumus un rezultātā vēlspēcīgāk saasināsies krīze eirozonā.

Moody's tāpat pauda bažas par Itālijas ekonomiskās izaugsmes prognozēm struktūrālo problēmu eirozonā un globālās ekonomikas tempu palēlināšanās dēļ.

Cita problēma, uz kuru norāda aģentūra, ir tā dēvētie "politiskie un ekonomiski riski": pagaidam nav atbildes uz jautājumu, vai Eiropas valstu valdības spēs pietiekami ātri piedāvāt pārliecinošo risinājumu eirozonas problēmām un īstenot to dzīvē.

Jāatgādina, ka šovasar 17 eirozonas valstu valdības apstiprināja ekonomiskās stabilitātes fonda palielināšanu, taču šis lēmums vēl jaatbalsta arī ar visu šo valstu parlamentiem. Komentētāji norāda, ka lēnās politiķu reakcijas uz krīzi pamatā ir Eiropas Savienības sarežģītā institucionālā struktūra.

Moody's lēmums pazemināt Itālijas reitingu tagad satrauc arī Spāniju, kur bažu par valsts finansiālo nākotni dēļ tāpat ievērojami pieaugusi kredītu vērtība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits