Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Aicina atsākt izmeklēšanu par Lietuvā esošo slepeno CIP cietumu

Starptautiskā cilvēktiesību organizācija Amnesty International ceturtdien aicināja Lietuvu nekavējoties atsākt izmeklēšanu par tās teritorijā iespējami esošo ASV slepeno cietumu. Organizācija uzsver, ka tās jaunajā ziņojumā iekļautā informācija par ASV Centrālās izmeklēšanas pārvaldes (CIP) lidojumiem uz Lietuvu var sniegt pavedienu tam, ka slepenajos cietumos nogādāti ieslodzītie.

«Lietuvas varasiestādēm jāatsāk izmeklēšana par šīm operācijām, arī ASV amatpersonu aktivitātēm, un jāsauc pie atbildības tie, kas iesaistīti veiktajos pārkāpumos,» uzsvērusi Amnesty International pārstāve Džūlija Hola.

Organizācija ziņojumā norādījusi, ka Lietuvā 2005. gada februārī ar reisu no Marokas varētu būt nogādāts palestīnietis Abu Zubaidahs, kuru tur aizdomās par saistību ar starptautisko teroristu tīklu Al Qaeda. Līdzīga rakstura bažas ir par lidojumiem 2004. gada septembrī un 2005. gada jūlijā, turklāt uzsvērta tiek iespējamā gaisa satiksmes saikne starp ar Poliju un Rumāniju, kuras arī tur aizdomās par CIP slepeno cietumu uzturēšanu savā teritorijā.

Pretterorisma operācijā laika posmā no 2001. gada nogales līdz 2006. gadam ASV aizturējusi un izvedusi uz speciāliem cietumiem citās valstīs vairākus aizdomās turamos. «Valdības ignorēja to starptautiskos pienākumus, valsts amatpersonas pārkāpa likumu. Tā rezultātā cieta cilvēki, aizdomās turamos sagrāba pilsētu un ciematu ielās un nenosodīti spīdzināja, kamēr to ģimenēm nebija ne jausmas par viņu likteni,» uzsvērusi organizācijas pārstāve Džūlija Hola. «Lietuvas varas pārstāvjiem ir nepieciešamā atslēga, lai atklātu patiesību par savas valsts lomu slepeno cietumu programmās.»

Pirmās ziņas par iespējamiem cietumiem Lietuvā izskanēja 2009. gada vasarā. Lietuvas Parlamentārās izmeklēšanas komisija secināja, ka valsts drošības dienesta darbinieki tiešām palīdzējuši amerikāņiem slepeno cietumu izveidē, taču netika gūti pierādījumi, ka tajos būtu turēti CIP aizdomās turētie islāma kaujinieki.

Lietuvas Ģenerālprokuratūra šī gada janvārī pārtrauca pirmstiesas izmeklēšanu, norādot uz pierādījumu trūkumu. Taču ceturtdien pēc tikšanās ar Amnesty International pārstāvjiem prokuratūra paziņoja, ka gatava atsākt izmeklēšanu, ja pēc organizācijas jaunā ziņojuma analīzes atradīs tajā papildu pierādījumus, vēsta ziņu aģentūra AFP.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits