Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Aptauja: Itālijas parlamenta vēlēšanās uzvarējusi kreisi centriskā koalīcija

Itālijas parlamenta vēlēšanās uzvarējusi Pjēra Luidži Bersani vadītā kreisi centriskā koalīcija, liecina pirmdien veiktā nobalsojušo vēlētāju aptauja.

Aptauja, kuru veicis televīzijas kanāls "SKY TG 24", liecina, ka par Bersani koalīciju balsojuši 34,5% itāļu, kamēr bijušā premjerministra Silvio Berluskoni pārstāvētais centriski labējais bloks saņēmis 29% balsu.

Savukārt bijušā komiķa Bepes Grillo izveidoto populistisko Pieczvaigžņu kustību atbalstījuši aptuveni 20% vēlētāju. Ceturtajā vietā ierindojusies līdzšinējā premjera Mario Monti izveidotā centristu koalīcija, par kuru balsojuši aptuveni desmit procenti itāļu.

Saskaņā ar "SKY TG 24" aplēsēm Bersani vadītā koalīcija izcīnījusi vairākumu abās parlamenta palātās, lai gan iepriekš izskanēja bažas, ka Senātā kreisi centriskajam blokam varētu neizdoties nodrošināt vairākumu, kas novestu pie nestabilas valdības izveidošanās.

Jau iepriekš itāļu komentētāji prognozēja, ka daudzi vēlētāji izšķirsies par protesta balsojumu, un izrādījies, ka par Pieczvaigžņu kustību nobalojis lielāks skaits pilsoņu, nekā liecināja pēdējās aptaujas, kuru rezultāti tika publicēti februāra sākumā pirms priekšvēlēšanu "klusuma perioda". Vienlaikus bija vērojama salīdzinoši zema vēlētāju aktivitāte, kas liecina par itāļu vilšanos politikā un nogurumu, kuru radījuši Monti vadītās valdības taupības pasākumi un ieilgusī ekonomikas lejupslīde.

Svētdien, balsošanas pirmajā dienā, pie urnām devās tikai 55% balsstiesīgo, kas ir par septiņiem procentpunktiem mazāk nekā iepriekšējās vēlēšanās 2008.gadā. "Itālija pagriezusi politikai muguru, pametusi balsošanas urnas un tādējādi izrāda savu protestu," raksta kreisi orientētā avīze "Il Fatto Quotidiano". Savukārt vadošais itāļu laikraksts "Corriere della Sera" norāda, ka zemā aktivitāte atspoguļo vēlētāju "akūto dezorientāciju".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits