Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Apvienotajā Karalistē ierobežojumu kļūst mazāk

Lielākajā daļā Apvienotās Karalistes vakar atcelta virkne ierobežojumu, kas mēnešiem ilgi bija noteikti Covid-19 pandēmijas dēļ. Tagad briti var izbaudīt lielāku pulcēšanās brīvību, ieturēt maltītes restorānos un krogos, tiek atvērti muzeji, izklaides vietas, sporta arēnas un viesnīcas. Premjerministrs Boriss Džonsons gan mudinājis tautiešus no jauna atgūtās brīvības izmantot apdomīgi, jo eksperti brīdina par strauju koronavīrusa Indijas paveida izplatīšanos.

Jaunie noteikumi atļauj britiem doties arī tūrisma ceļojumos uz ārzemēm. Taču no valstīm, kas iekļautas zaļajā sarakstā (atgriežoties no tām nav 10 dienas jāpavada izolācijā pašu apmaksātā viesnīcas numuriņā), vasaras baudītāju vidū iecienīta ir tikai Portugāle.


Beidzot ļauts apskauties

"Ceļotāji kravā somas, bārmeņi spodrina glāzes, bet mākslinieki gatavojas kāpt uz skatuvēm. Lielbritānija sper nozīmīgu soli uz visu ierobežojumu atcelšanu, tomēr pie horizonta manāmi satraukuma mākoņi," raksta AP. Anglijā, Skotijā un Velsā jaunā kārtība ir mazliet atšķirīga (Ziemeļīrijā daļu ierobežojumu plāno atcelt nākamnedēļ), vēsta BBC. Visur tiek atvērtas bāru, restorānu un pabu iekštelpas, taču Skotijā noteikts, ka alkoholu tur drīkst pārdot līdz pulksten 22.30. Tāpat visur ļauts darboties kinoteātriem, teātriem, koncertzālēm, boulinga klubiem un tamlīdzīgi, taču Skotijā maksimālais iekštelpās rīkoto pasākumu apmeklētāju skaits ir 100. Anglijā iekštelpās atļauts tikties ne vairāk kā divu mājsaimniecību pārstāvjiem (ārā – līdz pat 30 cilvēkiem), bet Skotijā – trīs mājsaimniecību pārstāvjiem. Un, kā interneta komentāros norāda sajūsminātie briti, beidzot atļauts tiekoties arī apskauties.

Valdības zinātnisko padomnieku grupas pārstāvis sers Džeremijs Ferers BBC atklājis, ka lēmums par daļēju ierobežojumu atcelšanu bijis viens no sarežģītākajiem vismaz pēdējā gada laikā, jo nācies ņemt vērā ļoti daudzus un dažādus aspektus. Reuters atgādina, ka Covid-19 Apvienotajā Karalistē prasījis vismaz 127 679 cilvēku dzīvību. Tas ir lielākais bojāgājušo skaits Eiropas valstīs.

Beidzamajā laikā situācija ir uzlabojusies. Jaunu inficēšanās gadījumu skaits pašlaik ir vidēji 2000 dienā (ziemā tas sasniedza gandrīz 70 000), bet mirušo skaits dienā parasti nepārsniedz desmit cilvēkus. AP uzsver, ka uz optimistiskām domām vedina veiksmīgā vakcinācija – gandrīz 70% valsts iedzīvotāju saņēmuši pirmo poti, bet vairāk nekā 38% vakcinēti ar abām devām. Zinātnieki, tiesa, pagaidām vēl samērā piesardzīgi, saka, ka vakcīnas, visticamāk, ir efektīvas arī pret vīrusa Indijas paveidu. Ja tā izplatība nevērsīsies plašumā, britu valdība plāno 21. jūnijā atcelt visus ar Covid-19 saistītos ierobežojumus.


Galamērķis – Portugāle

Vakar Portugālē jau sagaidīja pirmos britu atpūtniekus. AP vēsta, ka Apvienotajā Karalistē pieprasījums pēc ceļazīmēm uz šīs valsts kūrortiem, lielākoties Algarvi, ažiotāžas apmērus sasniedza pagājušās nedēļas nogalē. Tad kļuva skaidrs – Portugāle ne tikai iekļauta britu zaļajā sarakstā, bet arī ir gatava uzņemt tos, kuri 72 stundu laikā veikuši negatīvu Covid-19 testu. Citas alternatīvas nedēļu atpūsties siltajās zemēs britiem pašlaik nav – ceļojumi uz vairumu zaļajā sarakstā iekļauto valstu (Austrāliju, Jaunzēlandi) prasa ilgāku laiku vai arī tajās (kā Fēru salās vai Islandē) nav pludmales atpūtai piemērotu apstākļu. Sarakstā iekļauta arī Izraēla, taču saprotamu iemeslu dēļ atpūtnieki pašlaik uz turieni doties nealkst.

Citas Eiropas dienvidu valstis britu tūristus vēl negaida. Taču, tā kā tūrisms ir ļoti nozīmīgs ienākumu avots, tiek darīts viss, lai to nezaudētu, raksta Reuters. Jau pirms vairākām nedēļām par gatavību uzņemt atpūtniekus paziņoja Horvātija un Kipra, bet pagājušās nedēļas nogalē sezonu oficiāli atklāja arī Grieķijā. Vienas diennakts laikā Egejas jūras dienvidu salu lidostās piezemējušies 32 starptautiskie līgumreisi, kas atveduši viesus no Vācijas, Francijas, Zviedrijas, Kataras un citām valstīm. Tikai pagājušajā nedēļā Grieķijā tika atcelti ļoti stingrie ierobežojumi, beidzot sākuši darboties muzeji un restorāni, bet valsts iedzīvotājiem atļauts pārvietoties no viena reģiona uz citu bez īpašas atļaujas saņemšanas. Alpha TV vēsta, ka Pireju ostā novērota sen neredzēta rosība, cilvēkiem no Grieķijas kontinentālās daļas dodoties uz vasarnīcām salās. AP atgādina, ka pagājušais gads vietējai tūrisma industrijai bija katastrofāls, jo valsti apmeklēja tikai 7,4 miljoni ārzemnieku – gadu iepriekš ārvalstu tūristu skaits sasniedza gandrīz 34 miljonus. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits