Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Balsotāju aptaujas liecina, ka īri pārliecinoši atbalstījuši abortu regulējuma reformu

Referendumā nobalsojušo cilvēku aptauju rezultāti liecina, ka Īrijas pilsoņi atbalstījuši tā dēvēto abortu reformu. Mediju The Irish Times un RTE veiktās aptaujas liecina, ka 69% no nobalsojušajiem iestājušies par abortus regulējošā likuma liberalizāciju. Oficiālā balsu skaitīšana notiek šodien.

Tiem, kas piedalījās referendumā, bija jāatbild uz jautājumu, vai vajadzētu atteikties no konstitūcijas astotā labojuma, kas nosaka, ka nedzimušam bērnam uz dzīvību ir tādas pašas tiesības kā stāvoklī esošai sievietei. 

Raidorganizāijas RTE aptaujas liecina, ka vairāk nekā 69% nobalsojuši par atteikšanos no šī likuma panta, bet 30 vēlējušies saglabāt abortu aizliegumu. Dublinā par likuma liberalizāciju iestājušies vēl lielāks skaits cilvēku - 79% no aptaujātajiem. 

Līdzīgu ainu rāda arī The Irish Times veiktās aptaujas, kur par atteikšanos no minētā likuma panta iestājās 68%, bet to saglabāt izvēlējās 32%.

Balsotāju aktivitāte liecina, ka šis jautājums īriem ir ļoti būtisks - pašlaik pieejamā informācija liecina, ka referendumā piedalījušies vairāk cilvēku nekā referendumā par viendzimuma laulību atļaušanu un vairāk nekā pēdējās vispārējās vēlēšanās. Referendumā piedalījušies vairāk nekā 3,2 miljoni Īrijas pilsoņu.

Īrijas veselības ministrs Saimons Heriss referenduma dienā ietvītojis, ka "šonakt došos gulēt, cerot rīt pamosties valstī, kas ir iejūtīgāka, cieņpilnāka un labāk rūpējas par saviem pilsoņiem".

Jāatgādina, ka šobrīd Īrijā aborts ir atļauts tikai gadījumā, ja grūtniecība apdraud sievietes dzīvību, bet ne tādos gadījumos, kad bērns ieņemts, piemēram, seksuālas vardarbības vai incesta rezultātā, pat ne tad, ja auglim konstatētas nopietnas kaites, kas faktiski apdraud bērna spējas izdzīvot jebkurā gadījumā.

Aborti katoļticīgajā Īrijā ar likumu ir aizliegti jau kopš 1861. gada, kad Īrija vēl pilnībā bija Apvienotās Karalistes pārvaldījumā. Abortu aizliegums palika spēkā arī neatkarīgajā īrijā, bet pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados ultrakonservatīvie aktīvisti lūkoja abortu aizliegumu nostiprināt vēl vairāk. Rezultātā 1983. gadā pēc referenduma tika pieņemts likuma labojums, kas paredz - nedzimušam bērnam ir tādas pašas tiesības uz dzīvību kā stāvoklī esošai sievietei. Sievietēm, kuras izvēlējušās grūtniecību priekšlaicīgi izbeigt, draudēja pat gadiem ilgs cietumsods.

Gandrīz pilnīgais aborta aizliegums ik gadu piespiedis tūkstošiem Īrijas sieviešu izvēlēties nelikumīgas un nedrošas grūtniecības pārtraukšanas metodes vai doties veikt abortu uz Lielbritāniju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits