Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Baltijas jūrā sākušies lieli NATO manevri

Sestdien Baltijas jūrā Igaunijas un Latvijas piekrastē sākas vērienīgi NATO flotes manevri Northern Coasts, vēsta Vācijas raidsabiedrība DW.

Viens no scenārijiem, kas tiek atstrādāts šo manevru laikā, ir situācija, kad pretinieks veic tirdzniecība kuģa blokādi. Tās rezultātā notiek uzbrukums NATO kuģim un izvēršas eskalācija, apliecināja Vācijas Aizsardzības ministrija.

Turklāt, kā skaidroja Bundesvērā, tiek plānots atstrādāt sabiedroto darbības situācijā, kad ir noticis uzbrukums vienai no NATO valstīm, bet atbildē uz to tiek iesaistītas NATO vienības Baltijas piekrastē ar kuģu, lidmašīnu un desanta daļu piedalīšanos.

Manevri ilgs divas nedēļas.

Tajos piedalīsies aptuveni 30 kuģi un vairāk nekā 3000 karavīru no visām NATO valstīm, kas atrodas Baltijas jūras krastos, kā arī ASV, Kanādas, Nīderlandes, Beļģijas un Francijas, arī Zviedrijas, kas pagaidām vēl nav NATO sastāvā.

Vācijas karaflotes komandieris viceadmirālis Jans Kristiāns Kāks, 1.septembrī stāstot par gaidāmajiem manevriem, sacīja, ka tajos tiks atstrādāta reakcija uz Krievijas uzbrukumu reģionā.

"Mēs Krievijai sūtam skaidru vēstījumu par modrību: ne jau mūsu dežūras laikā," žurnālistiem Berlīnē sacīja Kāks. "Ticamā atturēšanas stratēģijā jābūt ietvertām spējām uzbrukt."

ASV dalībai manevros sūta kuģi "Mesa Verde", sacīja Kāks.

Kuģa garums ir vairāk nekā 200 metru. Tas var pārvadāt un jūras desanta operācijās krastā izsēdināt 800 jūras kājnieku.

Manevriem viens no galvenajiem uzdevumiem būs jūras ceļu drošības garantēšana Baltijas jūrā.

"Somija un Baltijas valstis ir teju par 100% atkarīgas no jūras piegādes ceļiem Baltijas jūrā," sacīja Kāks.

"Ja Suvalku koridors tiks nobloķēts - un to var izdarīt vienkārši, jo tur ir tikai divi ceļi un viena dzelzceļa līnija -, tad mums paliek tikai jūras ceļi," skaidroja Kāks.

Jau ziņots, ka no 5.septembra līdz 2.oktobrim visā Latvijā notiks Nacionālo bruņoto spēku (NBS) organizētās visaptverošās valsts aizsardzības mācības "Namejs 2023".

Mācībās piedalīsies karavīri un zemessargi no visām NBS vienībām, kā arī valsts aizsardzības dienesta pirmā iesaukuma karavīri un rezerves karavīri.

Kopā ar Latvijas un sabiedroto bruņoto spēku karavīriem un zemessargiem mācībās piedalīsies gan valsts un pašvaldību iestādes, gan arī pārstāvji no privātā sektora uzņēmumiem un organizācijām, sniedzot valsts aizsardzības vajadzībām nepieciešamo atbalstu, tādējādi stiprinot visaptverošu valsts aizsardzības sistēmu Latvijā.

Tāpat mācībās būs iesaistīti sabiedroto karavīri no ASV, Dānijas, Igaunijas un Lietuvas. Mācībās piedalīsies Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes sastāvā esošā NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupa, NATO spēku integrācijas vienība Latvijā, Kanādas bruņoto spēku pavēlniecība Latvijā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits