Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Barnjē pauž vilšanos par progresa trūkumu Brexit sarunās

Eiropas Savienības (ES) Brexit sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē piektdien paudis vilšanos par progresa trūkumu kārtējā sarunu kārtā par nākotnes attiecībām ar Lielbritāniju pēc tās izstāšanās no bloka. Barnjē apsūdzējis Apvienoto Karalisti sarunu bremzēšanā.

"Sakot taisnību (..), mūsu mērķis panākt taustāmu progresu (..) sasniegts tikai daļēji," pēc sarunām sasauktajā preses konferencē atzina Barnjē. "Apvienotā Karaliste nevēlas nopietni iesaistīties zināmā skaitā fundamentālu jautājumu."

Lielbritānija ES pameta 31.janvārī, un abām pusēm ir laiks līdz gada beigām, lai vienotos par savām turpmākajām attiecībām, un Barnjē apliecināja, ka Londona joprojām iebilst pret šī pārejas perioda pagarināšanu.

"Mums nepieciešams reāls progress līdz jūnijam, ja līdz gada beigām vēlamies panākt vienošanos, kas atbilstu mūsu savstarpējās atkarības līmenim un mūsu ģeogrāfiskajai tuvībai," uzsvēra ES Brexit sarunu delegācijas vadītājs.

Viņš piebilda, ka Lielbritānija nevar vienlaikus atteikties no pārejas perioda pagarināšanas un novilcināt sarunas svarīgos jautājumos.

Sarunas par jauno tirdzniecības līgumu sākās martā, taču drīz vien tās nobremzēja Covid-19 pandēmijas izraisītā krīze, jo gan Barnjē, gan Lielbritānijas delegācijas vadītājam Deividam Frostam tika konstatēta inficēšanās ar jauno koronavīrusu.

Sarunas tika apturētas uz sešām nedēļām, lai gan abas puses izmēģināja dažādas iespējas tās turpināt attālināti.

Progresa trūkums vairo bažas, ka vienošanos neizdosies panākt līdz 31.decembrim, un tas nozīmē, ka tirdzniecību starp abām pusēm turpmāk regulēs Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) normas, kas paredz dažādas muitas barjeras.

Šāda iespēja ir īpaši satraucoša, ņemot vērā katastrofālo ekonomikas lejupslīdi, kas kontinentam draud Covid-19 krīzes rezultātā. Tomēr Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons atsakās piekāpties un uzstāj, ka sarunu beigu termiņam jāpaliek nemainīgam.

Džonsons iebilst pret pārejas perioda pagarināšanu, jo tas nozīmēs arī ES tiesību normu ilgāku attiecināšanu uz Lielbritāniju.

Londona cenšas panākt atsevišķas vienošanās dažādās jomās, piemēram, par zvejniecību, aviāciju, enerģētiku vai tieslietām. Savukārt ES uzstāj uz viena visaptveroša līguma slēgšanu.

Viens no smagākajiem jautājumiem ir zvejas tiesības, kurās ir ieinteresētas vairākas ES dalībvalstis, īpaši Francija, un tikai šis sarežģītais jautājums viens pats var sagraut visu sarunu procesu.

"Nebūs vienošanās par tirdzniecības līgumu bez vienošanās par zvejniecību," uzsvēra Barnjē.

Top komentāri

Euroxit seriāls
E
1.sērija - 2014.-2016.gadā britus biedē ar šausmām, kas notiks, ja briti izstāsies no ES. Briti nobalso par izstāšanos. 2.sērija - 2016.-2019.gadā britu biedē vēl vairāk, cerot, ka briti parakstīs eiroideoloģijai (eirokomunismam) atbilstošu līgumu vai pat atteiksies no Brexita. Briti ievēl Džonsonu, lai viņš beidzot pabeigtu Brexitu. 3.sērija - arī tad britus biedē, cerot tomēr piespiest parakstīt eiroideolģijai atbilstošu līgumu, bet ir iejaucies koronavīruss, kas radījis daudz smagākas sekas nekā Eiropas Savienība zīmēja Brexita gadījumā, kā rezultātā ES biedēkļi ir kļuvuši tik smieklīgi, ka tie vairs vispār ne uz vienu neiedarbojas. Rezultāts ir acīmredzams: Barnjē ir pietaisījis savas politiskās bikses.
Jauni līgumi ar ASV miljardieriem
J
Un ne ar ES ir kur atrodas lielā nauda. Dzonsona komandai līgumi ar ES neinteresē.
Realitāte
R
Problēma ir ES, nevis Lielbritānija, ES domā, ka tā var diktēt noteikumus, par to iet runa. Un jo ātrāk ES sapratīs, ka tā ir norietoša institūcija, un akceptēs, ka pasaules paritāti noteiks ASV Krievija un Ķīna, jo labāk tai veiksies sarunās ar UK. ES nosaka pasaules politikā tik pat daudz, cik Latvija nosaka ES ekonomiku un politiku: tehnisko NEKO
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits