Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Bažās par masīvu ledus nogruvumu slēdz ceļus Monblāna apkārtnē

Itālijas varas iestādes nolēmušas slēgt ceļus un evakuēt kotedžas Eiropas Savienības augstākās virsotnes Monblāna tuvumā pēc tam, kad eksperti brīdinājuši par iespējamu lielas ledus masas atdalīšanos un nogruvumu, vēsta BBC.

Eksperti ir nobažījušies, ka aptuveni 250 tūkstoši kubikmetru ledus var atdalīties no ledāja, kas atrodas Alpu kalnu grēdā, Monblāna masīvā. Pētnieki norāda, ka ledus masīvs slīd lejup pa kalna nogāzi ar ātrumu aptuveni 50-60 centimetri dienā.

Netālu esošās Kurmajoras mērs Stefano Miseroči parakstīja rīkojumu, saskaņā ar kuru Monblāna masīva Itālijas pusē slēgti viņa jurisdikcijā esošie autoceļi. Mērs iedrošināja, ka tūristu kūrorti nav apdraudēti, taču kalnā esošās kotedžas un namiņi gan drošības labad jāevakuē.

Mērs arī uzskata, ka ledus masīva atdalīšanās ir tiešas klimata pārmaiņu sekas. "Šādi notikumu vēlreiz apliecina, ka kalnu masīvs piedzīvo pamatīgas pārmaiņas klimata faktoru dēļ," Miseroči citē Itālijas mediji.

Šis ledājs ne tuvu nav vienīgais, kurš ir apdraudēts. Vēl septembra sākumā vides aktīvisti rīkoja akciju - "sēru maršu" -, pieminot izkusušu ledāju Šveices ziemeļaustrumos. Zinātnieki norāda, ka Pizolas ledājs kopš 2006. gada zaudējis 80% savas sākotnējās ledus masas. Līdzīgs liktenis piemeklē arī ledājus citās pasaules daļās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits