Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Bergmanis: Latvija nevarēs izbēgt no sarunas par vairāk nekā 2% no IKP atvēlēšanu aizsardzībai

Latvijas drošības vajadzības ir nepieciešams attīstīt, līdz ar to mēs nevarēsim izbēgt no sarunas par vairāk nekā 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP) atvēlēšanu aizsardzībai, šādu viedokli aģentūrai LETA pa tālruni no Briseles pauda aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS), kurš piedalījās NATO samitā.

Bergmanis uzskata, ka jebkura valsts var palielināt izdevumus aizsardzībai, ja vien ir politiskā apņemšanās un atbalsts, taču pasaulē daudzi aizsardzības ministri, kas vēlas papildus līdzekļus savai nozarei.

Aizsardzības ministrijas iepriekš sniegtā informācija liecina, ka 2016.gadā Latvijas aizsardzības nozares budžetu veidoja 1,4% no iekšzemes kopprodukta, bet 2017.gadā - 1,7%. 2018.gadā aizsardzības nozares budžeta palielināts līdz 2% iekšzemes kopprodukta. Šī gada aizsardzības budžets ir 576,34 miljoni eiro, kas ir par 126,8 miljoniem eiro vairāk nekā pērn.

"Daudzas valstis turpinās attīstīt bruņotos spēkus, jo 2% no IKP ir minimums, kas jānodrošina aizsardzībai. Mēs nevarēsim izbēgt no sarunas par aizsardzības izdevumu palielināšanu," paziņoja ministrs.

Arī Latvija, saskaroties ar mūsdienu draudiem, attīsta savus bruņotos spēkus un stiprina sabiedroto uzņemošās valsts spējas, kam būs nepieciešams finansējums. "Arī mums būs nepieciešami līdzekļi, piemēram, daudznacionālās divīzijas Ziemeļi štāba izveidošanai Ādažu bāzē. Mēs esam ieplānojuši dažādus projektus, taču jāņem vērā, ka mainās izmaksas, kaut vai, piemēram, tajā pašā celtniecībā," norādīja ministrs.

Bergmanis norādīja, ka ASV prezidents Donalds Tramps neesot piedraudējis izstāties no alianses, ja sabiedrotie nekavējoties nepalielinās aizsardzības izdevumus. "Viņš to nav teicis, vismaz es to neesmu dzirdējis," apgalvoja ministrs un piebilda, ka Trampa it kā izteikumi par izstāšanos, "acīmredzot, bijušas mediju spekulācijas".

Jau ziņots, ka Tramps ceturtdien, noslēdzoties divu dienu NATO samitam Briselē, paziņoja, ka viņam izdevies panākt "milzu progresu" jautājumā par pārējo alianses dalībvalstu aizsardzības izdevumu palielināšanu.

Viņš teica žurnālistiem, ka ir "ļoti, ļoti apmierināts", jo pārējās NATO dalībvalstis esot apņēmušās palielināt aizsardzības izdevumus līdz "nekad iepriekš neredzētam līmenim".

Tikmēr pēc avotu ziņām, samita iekšienē Tramps esot piedraudējis izstāties no alianses, ja sabiedrotie nekavējoties nepalielinās aizsardzības izdevumus.

 

Top komentāri

Adolfs
A
Jāceļ uz 50% uzreiz, vara valstī jāpārņem bruņotajiem spēkiem, jāievieš komendantstunda un kara klausība jāsāk jau 3jā klasē. Ja jau tad jau, ko tur daudz..
Ar šādu
A
politiku Latvijā drīz vairs nebūs cilvēku, kurus aizstāvēt:)))
bubulis
b
Nu, kā lai saka - līdzekļus aizsardzībai var tērēt dažādi, var jau nebūvēt tikai kazarmas un garāžas, bet sākt daudz nopietnāk likt duālās izmantojamības ekipējumā (t.i. atbalstīt vietējos uzņēmumus), kā arī pētniecībā un sakaru tehnoloģijās, kur mums ir kādas iestrādes. Tā sniegsim kādu pienesumu arī mūsu zinātnes mērķu sasniegšanā, kur ir ieguldām tikai kādus 0,6 % no IKP. Protams, jāliek iekšā arī ekipējumā, bet derētu nopietni investēt cilvēkresursos, lai tā nauda kaut kādā veidā mums arī ekonomikā atgriežas nevis aiziet tikai amerikāņiem par miljoniem importētām raķetēm.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits