Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Boriss Džonsons būs nākamais Lielbritānijas premjers

Lielbritānijas Konservatīvās partijas līdera vēlēšanās uzvarējis bijušais ārlietu ministrs Boriss Džonsons, otrdien paziņojusi partija.

Džonsons automātiski kļūs arī par Lielbritānijas premjerministru un jau trešdien šajā amatā nomainīs Terēzu Meju.

Mejai nācās atkāpties, jo viņa nespēja pārliecināt parlamenta deputātus atbalstīt viņas panākto Brexit vienošanos.

160 000 Konservatīvās partijas biedru balsojumā, kas notika pa pastu un noslēdzās pirmdien, bija jāizšķiras starp Džonsonu un pašreizējo ārlietu ministru Džeremiju Hantu.

Par Džonsonu tika atdotas 92 153 balsis, bet par Hantu - 46 656.

Partijas publiskotā informācija liecina, ka balsojumā piedalījušies 87,4% partijas biedru, un 509 biļeteni atzīti par nederīgiem.

Džonsons paziņoja, ka uzskata par lielu godu un privilēģiju tikt ievēlētam par toriju līderi, kā arī apliecināja cieņu savam konkurentam Hantam, nodēvējot viņu par "lielisku ideju avotu" un solot aizņemties dažas no tām.

Džonsons arī izrādīja cieņu Mejai.

Topošais premjerministrs apliecināja, ka gatavojas īstenot Brexit līdz 31.oktobrim.

Viņš sacīja, ka tuvāko dienu laikā izveidos savu komandu un nekavējoties sāks darbu.

Lielbritānijas sabiedrotie jau apsveica Džonsonu ar uzvaru cīņā par partijas līdera un premjerministra amatu, bet Eiropas Savienība (ES) brīdināja, ka viņu sagaida sarežģīti laiki Brexit dēļ.

ASV prezidents Donalds Tramps apveica Džonsonu tviterī, paužot pārliecību, ka "viņš būs lielisks" un viņiem būs ļoti labas attiecības.

Tramps iepriekš izteicies, ka ir liels Džonsona fans.

Pagājušajā nedēļā viņš pauda pārliecību, ka Džonsons izlabos "katastrofu", ko esot izraisījusi Meja, cenšoties īstenot Brexit.

Džonsonu apsveica arī topošā Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

"Ir daudz dažādu un sarežģītu jautājumu, ko risināt kopā," norādīja Leiena, piebilstot, ka viņus gaida daudzi izaicinājumi.

"Mēs ceram uz konstruktīvu sadarbību ar premjerministru Džonsonu, kad viņš stāsies amatā, lai veicinātu izstāšanās vienošanās ratificēšanu un panāktu regulētu Brexit," tviterī paziņoja Eiropas Komisijas Brexit sarunu vadītājs Mišels Barnjē.

Arī Junkers apsveicis Džonsonu, paužot cerību uz labāko iespējamo sadarbību.

Džonsonu apsveicis arī Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs, apgalvojot, ka Teherāna nevēlas konfrontāciju.

"Irāna nevēlas konfrontāciju. Bet mums ir 1500 jūdzes Persijas līča piekrastes. Tie ir mūsu ūdeņi un mēs tos aizsargāsim," tvītoja Zarifs.

Jau vēstīts, ka Irānas Revolucionārā gvarde piektdien Hormuza šaurumā sagrāba britu tankkuģi Stena Impero ar 23 apkalpes locekļiem, tostarp vienu Latvijas valstspiederīgo.

Teherāna apgalvoja, ka kuģis sadūries ar Irānas zvejas kuģi un pēc tam izslēdzis savus raidītājus un nav atbildējis uz zvejas kuģa palīgā saucienu. Irāna arī apgalvoja, Stena Impero kuģojis pa Hormuza šaurumu nepareizā braukšanas virzienā. Londona uzskata šos apgalvojumus par nepatiesiem un pieprasījusi kuģi atbrīvot.

Stena Impero sagrābšana notika dažas stundas pēc tam, kad Lielbritānijas aizjūras teritorijas Gibraltāra varasiestādes paziņoja, ka par 30 dienām pagarinās Irānas tankkuģa Grace 1 aizturēšanu. Kuģi britu jūras spēki aizturēja pirms divām nedēļām aizdomās par Eiropas Savienības sankciju pret Sīriju pārkāpumu.

Francijas prezidents Emanuels Makrons arī apsveica Džonsonu un paziņoja, ka piezvanīs viņam, kad viņš būs stājies premjerministra amatā.

Makrons norādīja, ka vēlas pēc iespējas ātrāk sākt sadarboties ar Džonsonu un ne tikai Eiropas jautājumos un Brexit lietās, bet arī starptautiskos jautājumos, kuros Parīze koordinē savus lēmumus ar Vāciju un Lielbritāniju. Kā piemēru Makrons minēja Irānu.

Leiboristu līderis Džeremijs Korbins savukārt norādīja, ka Džonsonu atbalstījuši mazāk par 100 000 Konservatīvās partijas biedru, kuru balsis viņš ieguvis ar solījumiem samazināt nodokļus bagātajiem, prezentējot sevi kā baņķieru draugu un atbalstot postošu breksita stratēģiju.

"Bet viņš nav ieguvis mūsu valsts atbalstu," uzsvēra Korbins.

"Džonsona bezvienošanās Brexit nozīmētu zaudētas darbavietas, augstākas cenas veikalos un risku, ka NHS (Nacionālais veselības dienests) tiks izpārdots ASV korporācijām," paziņoja Korbins.

"Mūsu valsts cilvēkiem būtu jāizlemj, kas kļūs par premjerministru vispārējās vēlēšanās," viņš piebilda.

Brexit partijas līderis Naidžels Farāžs novēlēja Džonsonam veiksmi ar viņa "izdari vai mirsti" solījumu īstenot Brexit līdz 31.oktobrim.

"Tas ir "izdari vai mirsti" ne tikai Brexit, bet arī Konservatīvās partijas nākotnei," tvītoja Farāžs.

papildināta visa ziņa

Top komentāri

nianses
n
Džonsons ir par Anglijas izstāšanos no ES neatkarīgi no tā, vai līgums ar ES ir parakstīts vai nav parakstīts. Bet parlaments ir nobalsojis, ka nevar izstāties bez līguma bez parlamenta piekrišanas. Taču parlaments ir arī nobalsojis par to, ka Brexit notiek 31.oktobrī. Lai parlaments varētu pārcelt šo datumu, Džonsonam ir jāvienojas ar ES par citu datumu, tikai tad parlaments varēs to apstiprināt. Ja Džonsons ar ES nevienojas par citu datumu, tad parlamentam nav priekšmeta, par ko balsot, līdz ar to Brexit notiek automātiski datumā, par kuru parlaments jau ir nobalsojis, tas ir, 31.oktobrī.
fuck Brexit
f
Pēc šī bezprincipu sprukstiņa nožēlojamā Meja liksies vēl tīri sakarīga.
fakts
f
Ja britu konservatīvie būtu ievēlējuši Džonsonu 2016.gadā uzreiz pēc referenduma, tad Brexit jau sen būtu noticis.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits