Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Briselē norisinās Pasaules vakcinācijas samits

Ceturtdien Briselē Eiropas Komisija (EK) kopā ar Pasaules Veselības organizāciju (PVO) rīko pasaulē pirmo Pasaules vakcinācijas samitu, kura mērķis ir paātrināt globāla mēroga rīcību, lai apturētu vakcīnregulējamu slimību izplatīšanos, un iestāties pret pasaules mēroga maldinošas informācijas izplatīšanu par vakcīnām.

"Ir nepieņemami, ka mūsdienu attīstītajā pasaulē bērni joprojām mirst no slimībām, kurām jau sen vajadzēja būt izskaustām. Vēl ļaunāk – mums ir pieejams risinājums, bet tas netiek pilnvērtīgi izmantots. Vakcīnas jau ik gadu glābj 2–3 miljonu cilvēku dzīvību un, uzlabojot vakcinācijas aptvērumu pasaulē, vakcinēšana varētu novērst vēl 1,5 miljonu cilvēku saslimšanu. Šodienas samits ir iespēja novērst šo nepilnību. Komisija turpinās sadarboties ar ES dalībvalstīm to valsts centienos un strādās kopā ar šodien klātesošajiem partneriem. Šī ir globāla problēma, kas mums kopā jārisina nekavējoties," sacīja EK priekšsēdētājs Žans Klods Junkers.

"Pēc daudzu gadu ilga progresa esam nonākuši izšķiroša pavērsiena priekšā. Saslimšana ar masalām atkal vēršas plašumā, un katrs desmitais bērns joprojām nesaņem bērnībā vajadzīgās vakcīnas," teica PVO ģenerāldirektors Tedross Adanoms Gebrejesuss. "Mēs varam atgriezties uz pareizā ceļa, un mums tas ir jādara. Mēs to panāksim vienīgi tad, ja garantēsim, ka visi gūst labumu no vakcīnām, un ja valdības un partneri veiks ieguldījumus, lai vakcinācija kļūtu par visu iedzīvotāju tiesībām un sociālu labumu. Tagad ir īstais laiks veltīt vairāk pūļu tam, lai vakcinācija kļūtu par iedzīvotāju veselības pamatu," sacīja PVO ģenerāldirektors.

Atklājot samitu, EK priekšsēdētājs un PVO ģenerāldirektors aicināja nekavējoties pastiprināt centienus apturēt vakcīnregulējamu slimību, piemēram, masalu, izplatīšanos. Pēdējo trīs gadu laikā septiņas valstis, tostarp četras Eiropas reģiona valstis, ir zaudējušas no masalām brīvas valsts statusu. Jauni slimības uzliesmojumi ir tieši saistīti ar trūkumiem vakcinācijas aptvērumā, un tie novēroti to pusaudžu un pieaugušo vidū, kuri nekad nav pilnībā vakcinēti. Lai efektīvi novērstu trūkumus vakcinācijas jomā, samitā tika aplūkoti daudzie vakcinācijas šķēršļi, tostarp tiesības, noteikumi un piekļuve vakcinācijas pakalpojumiem, to pieejamība un ērtība; sociālās un kultūras normas, vērtības un atbalsts; individuālā motivācija, attieksme, zināšanas un prasmes.

EK un PVO aicināja arī Vakcīnu aliansi (GAVI) paust spēcīgu atbalstu. GAVI ir būtiska nozīmē vakcinācijas mērķu sasniegšanā valstīs, kurām ir vismazāk resursu šajā jomā. Pasaules vakcinācijas samita darba kārtībā ir arī jauni modeļi un iespējas, kā paātrināt vakcīnu izstrādi, un jautājums par to, kā nodrošināt, lai imunizācija kļūtu par sabiedrības veselības prioritāti un vispārējām tiesībām.

Top komentāri

Edvins Eglitis
Vel arvien NEVIENS petijums nav publicets kas liecina ka sodienas nesen ieveista intensivaa vakcinu programma kas sastav no 24-26 vakcinem 4 menesu laikaa, 2-6 menesu vecs berniem ir dross un bez blakus paradibam. Nemot vera ka ari Latvijas medicinaa ir vadlinijas vai pat likumi par ""pieradijumu pamatotu medicinu"" evidence based medine, kur ir JAPIERADA klinisko petijumos ka jebkura terapetiska intervencija ir dross un efektiga. Sis starojoss datu trukums par vakcinu drosibu ir skaidrs katram kurs ieintresejas par temu. Papetiet Medline datubazi. Pari 320,000 raksti par vakcinu drosibu vien, bet neviens raksts par bernu veslbibu pec 24-26 vakcinem berniba 4 menesu laikaa. Izriet ka bez drosibas petijumiem un kliniskiem piradijumiem si intensiva vakcinesanas prakse Latvija ir neetiska un amorala ar nezinamam sekam kasvaretu izpautsies velak dzives gaitas.
JanisT
J
Vakcīnas ir nekavējoties jāaizliedz, savādāk pārapdzīvotības problēmu mēs neatrisināsim vēl ilgi. :)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits