Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Briti pieminēs princeses Diānas nāves gadadienu

Lielbritānijā šodien pieminēs divdesmito gadadienu kopš tautā ārkārtīgi populārās princeses Diānas nāves, ar ko daudzi briti nespēj samierināties joprojām. Viņas bojāeja autoavārijā Parīzē šokēja visu valsti un pasauli. Diāna tolaik bija viens no slavenākajiem cilvēkiem pasaulē ar visām no tā izrietošajām sekām.

Viņas ikdienas gaitām kāri sekoja prese, kuru daudzi uzskata par līdzatbildīgu Diānas traģiskajā nāvē. Pēc princeses aiziešanas mūžībā Lielbritānijā tika pārkāpts sens tabu – publiski nekritizēt karalisko ģimeni. Lielāko kritikas devu saņēma karaliene Elizabete II, kurai pārmeta gan Diānas un prinča Čārlza laulības neveiksmes, gan kavēšanos atgriezties Londonā un uzrunāt tautu pēc princeses nāves. Toreiz britu nepatika pret karaļnamu sasniedza kritisku punktu.

Divdesmit gadu pēc notikušā vairākums britu atkal ir lepni, ka viņu valsts galva ir karaliene, bet Diānas dēli – prinči Viljams un Harijs – iemieso 21. gadsimta monarhus, kuriem nav problēmu atklāti runāt arī par savas mātes nāvi.

1997. gada 31. augustā neilgi pēc pusnakts princese Diāna un viņas mīļākais – ēģiptiešu bagātnieks Dodi al Fajeds – iznāca no viņa tēvam Muhamedam al Fajedam piederošās viesnīcas Ritz Parīzes centrā un iekāpa melnā Mercedes limuzīnā. Viņiem vajadzēja nokļūt al Fajedam piederošajā dzīvoklī, kur pārlaist nakti pirms atgriešanās Londonā nākamajā rītā.

Pāra auto sāka sekot vairāki fotogrāfi uz motorolleriem. Lai aizbēgtu no paparaci, Diānas un al Fajeda šoferis Anrī Pols strauji uzņēma ātrumu, bet pirms iebraukšanas pazemes tunelī zem Almas tilta viņš nesavaldīja spēkratus, kas ietriecās vienā no caurbrauktuves betona balstiem. Daļa fotogrāfu, kuri bija sekojuši automašīnai, steidzās palīdzēt cietušajiem, bet citi turpināja fotografēt.

al Fajeds un Pols mira notikuma vietā, bet princesi Diānu nogādāja tuvējā slimnīcā, kur ārsti vairākas stundas nesekmīgi cīnījās par viņas dzīvību.

Franču un britu izmeklētāji secināja, ka avārijā bijis vainojams Pols, kurš bija sēdies pie stūres pēc alkohola un antidepresantu lietošanas. Tomēr daļēji vaina tika novelta arī uz paparaci. Izmeklētāji apgalvoja, ka Diāna un al Fajeds izdzīvotu, ja būtu piesprādzējušies.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 31. augusta, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits