Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Bulgārijā konfrontācija par plāniem demontēt pieminekli padomju armijai Sofijā

Bulgārijas galvaspilsētas Sofijas domes plāni novākt 37 metrus augsto pieminekli padomju armijai un tā skulptūras un bareljefus pārvietot uz Sociālistiskās mākslas muzeju izsaukuši gan konfrontāciju pašā Bulgārijā, gan Krievijas draudus sākt izmeklēšanu pret tā vandaļiem, vēsta bulgāru ziņu aģentūra Novinite.

Vienotā frontē ar Krieviju pret pieminekļa nojaukšanu iestājušies Bulgārijas galēji kreisie un galēji labējie politiskie spēki. To aktīvisti uzslējuši pie pieminekļa nojumes un sākuši dežūras, ko sola turpināt tik ilgi, "līdz tiks novērsti draudi piemineklim". Aktīvisti sola 30 minūšu laikā sapulcēt tūkstošus, ja tiks sākta pieminekļa demontāža.

Sofijas pilsētas dome jau martā pieņēma lēmumu, ka mēram jāpieprasa valdībai novākt pieminekli. 2. augustā ar valdības lēmumu tika mainīts pieminekļa statuss, kas ļauj pieminekli pārvaldīt Sofijas reģionālajai valdībai. Tā 17. augustā paziņoja, ka sagatavots plāns pieminekļa demontāžai.

RFE/RL vēsta, ka pieminekļa komplekss tika uzbūvēts 1954. gadā. Tie, kas vēlas tā aizvākšanu, saka, ka skulptūru grupas, ka ataino bulgāru pateicību triumfējušajiem padomju karavīriem, esot karikatūra par vēsturi un izkropļo patiesību par represīvo, PSRS izveidoto sociālistisko režīmu, kas ilga līdz 1989. gadam. Tāpēc tas īstenībā neesot piemineklis atbrīvotājiem, bet piemineklis okupētājiem.

Piemineklis un tā skulptūru grupas daudzkārt cietušas no vandalisma – tās gan pārkrāsotas, gan bojātas.

Īpaši pēc Krievijas plaša mēroga iebrukuma Ukrainā pērn tas kļuvis par vietu konfrontācijas pasākumiem starp prokrieviskajiem politiskajiem spēkiem un prorietumnieciskajiem bulgāriem. 

17. augustā grupa, iespējams, futbola komandas Levski fanu ieradās pie pieminekļa, apkrāsoja to un ar āmuru izdauzīja caurumu plāksnē ar uzrakstu. Četrus no viņiem aizturēja policija.

Kremļa rupors TASS vēlāk paziņoja, ka Krievijas Izmeklēšanas komitejas vadītājs Aleksandrs Bastirkins pavēlējis sākt kriminālizmeklēšanu, lai noskaidrotu uzbrukumā piemineklim vainīgās personas un tās sodītu. Novinite gan atzīmē, ka nav skaidrs, uz kāda pamata Krievijas valsts varētu krimināli vajāt Bulgārijas pilsoņus Bulgārijas teritorijā. Piemineklis ir būvēts pēc Bulgārijas valdības lēmuma par Bulgārijas naudu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits