Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Bulgārija lūdz palīdzību Burgasas spridzinātāja palīgu meklēšanā

Bulgārijas varasiestādes ceturtdien paziņoja, ka ir identificējušas divus cilvēkus - Austrālijas un Kanādas pilsoņus -, par kuriem ir aizdomas, ka viņi snieguši palīdzību teroristam, kurš pērn jūlijā Burgasas lidostā uzspridzināja Izraēlas tūristu autobusu, nogalinot sešus cilvēkus.

Bulgārijas likumsargi arī izplatījuši aizdomās turamo fotogrāfijas. "Gadu pēc uzbrukuma autobusam ar izraēliešu tūristiem, kurā tika nogalināti pieci izraēlieši un viens Bulgārijas pilsonis, varasiestādes lūdz sabiedrības palīdzību centienos iegūt informāciju par diviem cilvēkiem, kas tiek turēti aizdomās par saistību ar šo uzbrukumu," teikts Iekšlietu ministrijas paziņojumā.

Aizdomās turamie ir 32 gadus vecais Austrālijas pilsonis Maliads Farahs, kurš ir pazīstams arī ar Huseina Huseina vārdu, un 25 gadus vecais Kanādas pilsonis Hasans el Hadžs Hasans.

Bulgārija jau iepriekš bija paziņojusi, ka viens Austrālijas un viens Kanādas pilsonis, kas ir saistīti ar Libānas šiītu kustības Hizbollah militāro spārnu, palīdzējuši spridzinātājam, kurš gāja bojā pērn 18.jūlijā Burgasas lidostā notikušajā teroraktā. Iekšlietu ministrija ceturtdien paziņoja, ka abi vīrieši pērn starp 28.jūniju un 18.jūliju manīti vairākos Melnās jūras piekrastes kūrortos. Prokuratūrai ir aizdomas, ka viņi ar trim izdomātiem vārdiem kā Braiens Džeremaja Džeimsons, Žaks Filips Mārtins un Ralfs Viljams Riko reģistrējušies viesnīcās un iznomājuši automašīnas.

Policija pērn drīz pēc terorakta uzgāja divas viltotas ASV autovadītāja tiesības, kas bija izdotas uz Mārtina un Riko vārda. Uz tiesībām tika konstatētas bojāgājušā terorista DNS paliekas. Tas savukārt izmeklētājiem ļāva noskaidrot cilvēkus, kas tiesības izmantojuši, kā arī viņu saistību ar teroraktu.

Izraēla terorakta sarīkošanā uzreiz apsūdzēja Hizbollah kaujiniekus. Savukārt Bulgārijai vajadzēja sešus mēnešus, lai izdarītu "pamatotus slēdzienus", ka aiz terorakta stāv Libānas šiītu kaujinieku grupējums. Tomēr vēl gadu pēc terorakta izmeklēšanas gaita uz priekšu virzās lēni garo procedūru dēļ, kas ir saistītas ar Izraēlas liecinieku liecību apkopošanu un tiesiskās palīdzības saņemšanu no ārzemēm.

Burgasas terorakta lietai ir bijusi sava nozīme Eiropas Savienības pirmdienas lēmumā iekļaut Hizbollah militāro spārnu teroristu organizāciju sarakstā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits