Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Čehija izraida 18 Krievijas diplomātus

Čehija izraida 18 Krievijas diplomātus, kas, kā konstatējis Čehijas izlūkdienests, ir Krievijas izlūkdienestu slepenie aģenti, sestdien pavēstīja Čehijas ārlietu ministrs Jans Hamāčeks.

"18 Krievijas vēstniecības darbiniekiem mūsu republika ir jāpamet 48 stundu laikā," žurnālistiem sacīja ministrs.

Diplomāti ir Krievijas Ārējā izlūkdienesta (SVR) un Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) aģenti, konstatējis Čehijas izlūkdienests.

Lēmumu par izraidīšanu Čehijas varasiestādes pieņēmušas, nonākot pie slēdziena, ka Krievijas izlūkdienesti ir saistīti ar sprādzienu munīcijas noliktavā Čehijā 2014.gadā. Sprādzienā dzīvību zaudēja divi cilvēki.

Varasiestādēm ir liecības, kas norāda uz "Krievijas izlūkdienestu saistību ar sprādzienu", Čehijas premjerministra Andreja Babiša preses konferencē teikto citēja Čehijas Radio.

Čehijas policija sestdien pavēstīja, ka izsludinājusi meklēšanā divus Krievijas pilsoņus - Aleksandru Petrovu un Ruslanu Boširovu, vēstīja Eiropas mediji.

Konkrēti netiek minēts, par kāda nozieguma pastrādāšanu viņi tiek turēti aizdomās, tomēr policija norāda, ka runa ir par "smagu noziegumu".

Čehijas policija atklāja, ka abi vīrieši, kā tiek uzskatīts, atradušies Čehijā laikā no 2014.gada 11.oktobra līdz 16.oktobrim, kad notika sprādziens munīcijas noliktavā Vrbeticē, aptuveni 110 kilometrus uz austrumiem no Prāgas. Divus mēnešus vēlāk citā noliktavā tajā pašā noliktavu kompleksā notika vēl viens sprādziens.

Telekanāls Nastojasheje vremja savā mājaslapā ziņoja, ka abas noliktavas īrēja uzņēmums Imex Group.

Čehu žurnāls Respekt vēstīja, ka noliktavā pirms sprādziena 2014.gada oktobrī bija apredzēts nogādāt ieročus kādam bulgāru ieroču tirgotājam, un, iespējams, šie ieroči bija paredzēti nosūtīšanai uz Ukrainu. Sprādziens noticis priekšlaikus un bijis paredzēts, ka ieroči uzsprāgs transportēšanas laikā uz citu valsti, lai liktu pircējam apšaubīt ieroču pārdevēju.

Uzņēmēja vārds nav zināms, bet Respekt atsauca atmiņā, ka Bulgārija apsūdzēja GRU darbiniekus par mēģinājumu nogalināt ar ieroču tirdzniecību saistīto uzņēmēju Emilijanu Gebrevu. 2015.gadā viņš tika saindēts ar vielu, kas pieder pie Novičok grupas.

Šis incidents tika saistīts ar 2018.gada martā Solsberijā, Lielbritānijā notikušo uzbrukumu bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam un viņa meitai.

Viens no Gebreva indēšanā aizdomās turmajiem GRU darbiniekiem Deniss Sergejevs, kas darbojies arī ar vārdu Sergejs Fedotovs, 2014.gadā apmeklēja Čehiju. Viņš bija iesaistīts arī Skripaļu saindēšanā, vēsta Respekt.

Gebrevs apgalvoja, ka pēc militārā konflikta izcelšanās Ukrainas austrumos nav nedz tiešā, nedz netiešā veidā piegādājis ieroču Ukrainai.

Meklēšanā Čehijā tagad izsludināti cilvēki ir tie paši, par kuru saistību ar Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšanu Solsberijā Lielbritānija paziņoja 2018.gadā, vēstīja Čehijas Radio.

Čehijas policija savā tīmekļa vietnē publicēja paziņojumu, ka meklēšanā tiek izsludināti divi cilvēki, kas 2014.gadā Čehijā uzturējušies ar pasēm, kas izdotas uz Petrova un Boširova vārda.

Ziņu aģentūra Reuters vēstīja, ka viņi izmantojuši arī citas pases - vienam bijusi Tadžikistānas pase uz Ruslana Tabarova vārda, bet otram Moldovas pilsoņa pase uz Nikolaja Popas vārda.

Tīmekļa vietnē publicētas meklēšanā izsludināto fotogrāfijas. Tajās redzami cilvēki, kas tiešām ir līdzīgi Solsberijas indēšanas lietā aizdomās turētajiem Petrovam un Boširovam.

Saistībā ar mediju Bellingcat and The Insider rīcībā esošo informāciju Petrova un Boširova īstie vārdi varētu būt Aleksandrs Miškins un Anatolijs Čepiga.

Ziņu aģentūra Interfax, atsaucoties uz anonīmu avotu, vēstīja, ka Krievija negrasās izdot šīs personas.

Maskava uz Čehijas lēmumu izraidīt diplomātus un izsludināt meklēšanā minētās personas reaģējusi paziņojot, ka Prāga lieliski zina, kas sekos šādiem trikiem.

Papildināta visa ziņa. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits