Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Dānija grib ierobežot nerietumnieku proporciju

Dānijas, kurā pēdējos gadus pastāvējusi viena no ierobežojošākajām imigrācijas politikām Eiropas Savienības valstu vidū, valdība šogad jau nākusi klajā ar vairākām iniciatīvām, kas padara to vēl stingrāku. Iekšlietu ministrija ierosinājusi likumgrozījumu projektu, kas paredz 10 gadu laikā samazināt nerietumnieku izcelsmes iedzīvotāju skaitu pilsētu nelabvēlīgajos rajonos līdz 30%, lai novērstu paralēlu sabiedrību veidošanos.

Dānija ir arī kļuvusi par pirmo Eiropas valsti, kas sākusi anulēt uzturēšanās atļaujas Sīrijas pilsoņiem, jo uzskata, ka tagad ir pietiekoši droši atgriezties atsevišķos Sīrijas reģionos.


Atsakās no ''geto''

Dānijas Iekšlietu ministrija pagājušajā nedēļā ierosināja izdarīt izmaiņas līdzšinējā likumā, kas attiecas uz pilsētu nelabvēlīgo rajonu risku mazināšanu. Jaunajā likumprojektā tiek ierosināts 10 gadu laikā panākt, lai nerietumnieku izcelsmes iedzīvotāju īpatsvars katrā no šīm nelabvēlīgajām apkaimēm pilsētās nepārsniegtu 30%. Pirms trīs gadiem pieņemtajā likumā šī proporcija bija 50%.

Dānijas Nacionālā statistikas institūta informācija liecina, ka Dānijā 11% no 5,8 miljoniem iedzīvotāju ir ārzemju izcelsmes.

No viņiem 58% nāk no valstīm, kas tiek dēvētas par nerietumnieku valstīm, vēsta The Guardian.

Dānijas iekšlietu ministrs Kāre Dibvads Beks paziņojis, ka pārāk daudz nerietumnieku ārvalstu izcelsmes iedzīvotāju vienā pilsētas rajonā ''paaugstina reliģiski un kulturāli paralēlu sabiedrību izveidošanās risku''. Viņš arī uzsvēris, ka tajā pašā laikā valdība vēlas atteikties no termina ''geto'', kas līdz šim lietots likumā, lai apzīmētu pilsētu nelabvēlīgos rajonus. ''Termins ''geto'' ir maldinošs. Tas tikai aizēno lielo darbu, kas ir jāizdara šajos pilsētu rajonos,'' ministra paziņoto citē AFP.

Līdz šim likumā ar terminu ''geto'' apzīmēja jebkuru pilsētas apkaimi vismaz ar tūkstoti iedzīvotāju, no kuriem vairāk nekā puse bija nerietumnieku izcelsmes, ja tā atbilda vēl vismaz diviem no četriem papildu kritērijiem. Šie četri kritēriji ir: vairāk nekā 40% iedzīvotāju ir bez darba; vairāk nekā 60% vecumā no 39 līdz 50 gadiem ir bez vidējās izglītības; noziedzības rādītāji ir trīs reizes augstāki nekā vidēji valstī; iedzīvotāju gada ienākumi ir par 55% zemāki nekā vidēji valstī. Pašlaik Dānijā šādai kategorijai atbilst 15 apkaimju un vēl 25 atrodas ''riska zonā''. Atbilstība šai kategorijai tiek izvērtēta katra gada decembrī.

Šajās apkaimēs tiek izmantota arī iespēja piespriest lielākus sodus par pārkāpumiem nekā citur valstī, visiem par gadu vecākiem bērniem ir obligāti jāapmeklē bērnudārzi, pretējā gadījumā ģimenēm netiek maksāti pabalsti.

Pagaidām nav zināms, kad par jaunajiem likuma grozījumiem balsos parlamentā, taču tiek prognozēts, ka tie tiks apstiprināti.


Nulle patvēruma

2019. gadā pie varas nākusī sociāldemokrātu valdība ar premjerministri Meti Frederiksenu priekšgalā nepiepildīja to cerības, kas paredzēja liberālāku imigrācijas politiku nekā iepriekšējās – labējās – valdības laikā, kura ieviesa prasību patvēruma meklētājiem nodot vērtslietas, vēsta Jacobinmag.com. Janvārī intervijā Politiken integrācijas un imigrācijas ministrs Matiass Tesfaje paziņoja par valdības vīziju, kas esot ''nulles'' patvēruma meklētāju pieņemšana. Frederiksena pēc tam runā parlamentā apstiprināja, ka vēloties jaunas patvēruma politikas ieviešanu. ''Mums jāuzmanās, lai pārāk daudz cilvēku nepārvācas uz mūsu valsti, citādi mūsu sociālā kohēzija nevar eksistēt,'' viņas teikto citē Politiken.

Decembrī valdība paziņoja, ka statistikā, kas attiecas uz noziegumiem un nodarbinātību, atsevišķi izdalīs tos iedzīvotājus, kuriem ir musulmaņu valstu izcelsme, ziņoja TheLocal.dk.

Pērn Dānijā patvēruma lūdzēju skaits – 1547 – bija mazākais kopš 1998. gada.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits