Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Darbu sāk Urzulas fon der Leienas vadītā Eiropas Komisija

Svētdien darbu sāka Eiropas Komisijas (EK) prezidentes Urzulas fon der Leienas vadītā Komisija, aģentūra LETA noskaidroja Eiropas Parlamentā.

Leiena šodien īsā ceremonijā par godu jaunās EK darba sākumam, sacīja, ka visiem klātesošajiem jāuzņemas liela atbildība kā Eiropas Savienības (ES) līgumu aizstāvjiem.

"Mūsu pienākums ir atstāt aiz sevis savienību, kas ir spēcīgāka par to, kuru mantojām (..), kontinentu, kurā valda miers, tiesības un brīvības un vienotais tirgus ar līdz šim nepieredzētām ekonomiskām iespējām," sacīja Leiena, kura EK prezidenta amatā nomainījusi Žanu Klodu Junkeru.

Leiena šodien arī aicināja nodrošināt pietiekamu finansējumu ES.

Sarunā ar žurnālistiem Leiena norādīja, ka Eiropas līmenī tiek sagaidītas lielas lietas, bet tās ir jāfinansē.

Leiena sacīja, ka viņas mērķi lielā mērā pārklājas ar ES dalībvalstu mērķiem, un uzsvēra, ka prioritāte ir Zaļais līgums, ilgtspējīga vienošanās par to, kā risināt migrācijas jautājumus, un stiprināt Eiropas lomu pasaulē.

Bijusī Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektore Kristīne Lagarda, kura pagājušajā mēnesī stājās Eiropas Centrālās bankas (ECB) prezidenta amatā un šodien piedalījās ceremonijā par godu jaunās EK darbības sākumam, uzsvēra, ka ES tikai nesen izkļuvusi no postošās parādu krīzes un tai jāskatās nākotnē.

Eiropas Parlamenta (EP) priekšsēdētājs Dāvids Sasoli sacīja, ka eiroparlamentārieši 11.decembrī pirms ES līderu samita sapulcēsies uz ārkārtēju sēdi, kurā saņems EK pirmos priekšlikumus Eiropas Zaļajam līgumam.

Leienas pirmais darba brauciens EK prezidentes amatā būs "COP25" ANO klimata pārmaiņu konferences apmeklējums pirmdien Madridē, bet savā pirmajā vizītē ārpus ES jaunā EK prezidente dosies piektdien uz Etiopiju.

Eiropas Parlaments 27.novembrī apstiprināja jauno Komisiju ar 461 balsīm par un 157 pret, bet 89 deputāti balsojumā atturējās. 

Pēc jaunās Komisijas apstiprināšanas EK atbildīgais viceprezidents Valdis Dombrovskis (JV) savā "Twiter" kontā ierakstīja, ka izjūt gandarījumu par EP atbalstu Leienas komisijai.

"Turpināšu darbu pie ekonomikas, finanšu un sociāliem jautājumiem. Mums jānodrošina ne tikai ekonomiskā izaugsme, bet arī tas, lai ekonomiskās izaugsmes augļus sajustu visi iedzīvotāji savos maciņos," rakstīja atbildīgais viceprezidents.

Tāpat Dombrovskis norādīja, ka Eiropa ir apņēmusies būt par pirmo klimata neitrālo kontinentu pasaulē līdz 21.gadsimta vidum.

"Ir svarīgi nodrošināt, lai šī parēja uz klimata neitrālu ekonomiku notiktu sociāli taisnīgi, lai netiktu negatīvi ietekmēti mazāk aizsargātie sabiedrības slāņi," savā "Twitter" kontā norādīja Dombrovskis.

Jaunajā EK būs astoņi viceprezidenti - Dombrovskis, Margrēte Vestagere, Franss Timmermanss, Žozeps Borreljs, Margaritis Shins, Marošs Šefčovičs, Vera Jourova un Dubravka Šuica.

Trim no viceprezidentiem - Dombrovskim, Vestagerei, Timmermansam - būs dubultas funkcijas jaunajā EK. Dombrovskis koordinēs darbu pie "ekonomikas, kas darbojas cilvēku labā", Vestagere koordinēs visu darbu, lai Eiropa pielāgotos digitālajam laikmetam, bet Timmermanss koordinēs darbu pie Eiropas Zaļā līguma.

Top komentāri

mjā
m
Tagad Eiropas Savienības galvenie uzdevumi būs: ierīkot tualetes personām, kuras šaubās par savu dzimumu; ieviest Eiropas OIK, Eiropas IKO, Eiropas KOI un citus klimaksa nodokļus; ierīkot nelegālo imigrantu patversmi katrā ielā.
trusis nejaukais
t
baabas tik atbildiigos vienmeer beidzas ar beediigam sekaam un visticamaak taa buus arii shoreiz.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits