Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Diskusijas rosināšanai Stokholmā uz ēkas uzkrāso milzīgu fallu

Ar mērķi rosināt publisku diskusiju par seksualitāti un tās lomu mūsdienu sabiedrībā zviedru māksliniece Karolīna Falkholta uz kādas Stokholmas piecstāvu mājas sienas, izmantojot grafiti tehniku, uzkrāsojusi milzīgu vīrieša dzimumorgānu aptuvenās Zviedrijas karoga krāsās, ziņo portāls The Local.

Māksliniece medijiem paudusi cerību, ka pat tie, kuri jutīsies viņas sienas gleznojuma šķebināti vai sadusmoti, aizdomāsies, kādēļ viņus piemeklē tieši šādas sajūtas. 

"Viņiem vajadzētu apsvērt, kāpēc viņi ir tik satraukti un pēc tam par to izrunāties," norādījusi māksliniece, piebilstot, ka sekss ir ļoti svarīgs temats, bet tas vienmēr ir bijis pārāk "netīrs", lai to apspriestu. 

Jānorāda, ka šis nav nelikumīgs gleznojums, jo mājas siena bija iekļauta apgleznojamo objektu sarakstā, tādēļ arī autorei nebija iepriekš jāsaskaņo sava ideja. Vietējās grafiti kustības pārstāvis arī noraidījis bažas, ka šis gleznojums traucēs viņu projektiem un ka cilvēki vairs neatļaus savas māju sienas izmantot mākslas mērķiem. 

Grafiti popularizēšanas biedrības pārstāvis Hugo Reigords piebildis, ka grafiti ir mākslas forma, kurā jāglezno tas, kam citur nav vietas.

Parasti šādi gleznojumus uz māju sienām saglabā pusgadu, kad tos aizstāj nākamais mākslinieka darbs. Tiesa gan, Ņujorkā, kur autore uzgleznoja līdzīgu darbu, tas rotāja sienu tikai pāris dienas, jo sabiedrības spiediena rezultātā tas tika aizklāts krietni ātrāk. 

Māksliniece teikusi, ka parasti glezno sieviešu dzimumorgānus, bet šoreiz bijusi sajūta, ka nepieciešams arī vīriešu. Viņa zviedru medijiem norādījusi, ka "šeit ir vieta, lai inteliģenti diskutētu par šo būtisko tematu".

Top komentāri

modern art is xxxx
m
Manos pusaudža gados tādi zīmējumi bija publiskajās atejās.
reptilis
r
...kāpēc tik maz?!...visu Zviedriju ar p....pjiem apzīmēt! ....:))))
rekur
r
Agrāk - uzskatija , ka tas ir nepiedienīgi. Tagad uzd- uz koncerta klavierēm būtu stilīgi -performance. Un par to varētu uzsākt diskusiju. Morāle, ētika un citi kultūras atkritumi sen ir noskaloti atejā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits